Hollywood Vampires – Hollywood Vampires
Door op 20 september 2015

Artiest: Alice Cooper
Band: Hollywood Vampires
Album_title: Hollywood Vampires
Genre: Hardrock
Release_date: 09/11/2015
Label: Universal Music
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3445673
Hollywood Vampires Hollywood Vampires
4
4

In de humoristische horrorfilm Dark Shadows (2012) van Tim Burton speelt Johnny Depp een vampier die zijn nakomelingen een beter leven probeert te geven. In die film is ook Alice Cooper als zichzelf te zien. In de periode van de opname speelde Alice Cooper met het idee om een album op te nemen met liedjes die hem in zijn jonge jaren hebben geïnspireerd. Hij deelde dat idee en talloze anekdotes uit de vroege jaren zeventig met vriend Johnny Depp en zo ontstond het idee van Hollywood Vampires. De Hollywood Vampires was een gezelschap Engelse en Amerikaanse rockmuzikanten die feestjes hielden in de Rainbow Bar & Grill die ontaarden in nachtelijke bacchanalen. Onder hen waren veel beroemdheden zoals Keith Moon, John Lennon, Bernie Taupin en natuurlijk Alice Cooper zelf.

Alice Cooper selecteerde een rits nummers en benaderde bevriende muzikanten uit zijn omvangrijke netwerk op mee te spelen en te zingen op Hollywood Vampires. Het leverde een all-star cast op met celebrities als Paul McCartney, Brian Johnson, Joe Perry, Dave Grohl, Robbie Krieger, Slash en Joe Walsh. De oudjes hebben hoorbaar veel plezier gehad tijdens de opnamen want het bruist en swingt van begin tot eind. Het intro is ingesproken door acteur Christopher Lee (die tig keer Dracula in zijn carrière speelde) vlak voor zijn overlijden. Vervolgens een origineel nummer Raise The Dead dat Cooper en Depp samen componeerden met Bob Ezrin, Bruce Witkin, Rob Klonel en Tommy Henriksen. Een lekkere rocker zoals Cooper die veel in zijn lange loopbaan heeft gemaakt. Daarna barst het feest der herkenning los met overtuigende uitvoeringen van My Generation (The Who) en Whole Lotta Love (Led Zep). Cooper weet zelfs de twintigers en dertigers nog op het verkeerde been te zetten met One/Jump In The Fire. Twee Metallica covers zou je denken. Mispoes, het betreft twee composities van Harry Nilsson, de man die volgens sommige media de meest onderschatte muzikant ooit wordt genoemd. Jeepster van T-Rex en Cold Turkey van Lennon gaat erin als koek en dat geldt ook voor Cooper’s eigen School’s Out dat aan Another Brick In The Wall, part II van Pink Floyd is geknoopt. De tweede originele compositie My Dead Drunk Friends sluit het feest op gepaste wijze af. De productie van oude rot Bob Ezrin is uitstekend en klinkt als de spreekwoordelijke klok.

Normaliter zijn coverplaten niet bijster boeiend en is een all-star cast geen garantie voor succes, maar Hollywood Vampires is een uitzondering. Het is een energieke collectie tijdloze nummers die menigeen veel luisterplezier zal opleveren. Gezien de agenda van de participerende muzikanten en acteur Depp lijkt een tournee vrijwel uitgesloten. Het zal wel bij een handvol optredens in de buurt van Los Angeles blijven. Vooralsnog genieten we van deze onverwacht onderhoudende plaat met zijn fraaie en zeer toepasselijke art-work. Hopelijk komen deze bloedzuigende rockers nog eens uit hun kist om ons op deze manier te vermaken.

Tracklisting Hollywood Vampires

 1. The Last Vampire
 2. Raise the Dead
 3. My Generation
 4. Whole Lotta Love
 5. I Got a Line
 6. Five to One / Break On Through
 7. One / Jump Into The Fire
 8. Come and Get It
 9. Jeepster
 10. Cold Turkey
 11. Manic Depression
 12. Itchycoo Park
 13. School’s Out / Another Brick in the Wall Pt. 2
 14. Dead Drunk Friends