Hendrix: van grondlegger tot wereldwijd icoon
Door op 13 april 2010

Artiest: Jimi Hendrix

In zijn korte carrière bracht Jimi Hendrix slechts drie albums uit. Met die albums verwierf Hendrix naam en faam als gitaarheld en muzikaal vernieuwer. Na zijn dood in 1970 groeide zijn status gestaag verder en werd hij icoon, inspiratiebron en maatstaf voor nieuwe gitaristen. Alle gitaarhelden die later zijn opgestaan, van Frank Marino, Gary Moore en Ulrich Roth tot Joe Satriani, Steve Vai en Joe Bonamassa noemen Hendrix als voorbeeld.

Het linkshandige genie barstte eind jaren zestig van de muzikale ideeën en was zo slim om tijdens tournees her en der studioruimte te boeken om die ideeën en tal van experimenten vast te leggen. Die opnamen waren zo talrijk dat er postuum een gigantische hoeveelheid albums is verschenen. Wat begon met The Cry Of Love en War Heroes is inmiddels uitgedijd tot een catalogus van flinke proporties. Voeg daarbij tig concertopnamen en allerhande bootlegs en je kunt een cd-kast van boven tot onder vullen. De familie van Hendrix is zich pas relatief laat met de omvangrijke muzikale erfenis van Jimi gaan bemoeien, maar sindsdien hebben talloze, kwalitatief goede opnamen het licht gezien. First Rays Of The New Rising Sun (1997), South Saturn Delta (1997) en vooral de boxset Jimi Hendrix Experience uit 2000 waren toppertjes.

Hendrix’ vroege dood beroofde de muziekwereld van een enorm talent dat in korte tijd een enorme ontwikkeling had doorgemaakt. Zijn muzikale evolutie was nog lang niet voltooid getuige de composities die in de jaren zeventig opduiken. Er zijn boeken volgeschreven over zijn leven en de muzikale koers die hij was ingeslagen als hij was blijven leven. Naar verluidt stond er zelfs een opnamesessie gepland met Miles Davis en Sly Stone. Hendrix wilde zijn dubbelalbum Electric Ladyland opvolgen met een drievoudige albumset. Helaas mocht het niet zo zijn.

De drie originele Hendrix albums zijn in het verleden al diverse malen geremasterd en heruitgebracht. Dit jaar verschijnt het trio samen met First Rays Of The New Rising Sun en het nieuwe Valleys Of Neptune opnieuw onder de noemer The Authorised Hendrix Family Edition. Alle cd’s zijn opnieuw digitaal geremasterd en uitgebreid met een DVD waarop een korte documentaire over de totstandkoming van het album is vastgelegd. Op elk van de vier DVD’s geeft Eddie Kramer vanachter een enorm mengtafel een kijkje achter de schermen. Hij licht bepaalde passages toe en verhaalt enthousiast over het talent en creatief brein van Hendrix. Een reeks muzikanten die destijds met Hendrix hebben samengespeeld zoals bassist Billy Cox halen nog wat oude koeien uit de sloot en blazen een partijtje op de loftrompet mee.

Are You Experienced (1967)

Are You Experienced (1967)Het debuut van The Jimi Hendrix Experience wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste debuutschijven in de rockgeschiedenis. De tracklist leest als een ‘best of’ cd door het grote aantal klassiekers zoals Foxy Lady, Red House, Fire, Hey Joe, Stone Free, Purple Haze, The Wind Cries Mary en Highway Chile. De invloed die dit album op de rockmuziek heeft gehad is tot vandaag de dag merkbaar. Geregeld duiken er nummers op in filmsoundtracks en het aantal malen dat de nummers zijn gecoverd is niet te tellen. Het gitaarwerk was destijds baanbrekend en de ritmesectie van bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell klinkt nog steeds energiek en opwindend. Een journalist noemde dit eens de ‘Big Bang’ van de gitaarrock en treffender had het niet verwoord kunnen worden. Slechts eenmaal na dit album verscheen er een album dat een vergelijkbare schokgolf onder gitaristen veroorzaakte (Van Halen, 1978) wat eens te meer aantoont dat Hendrix een origineel en uniek fenomeen was.

Laat je niet misleiden door de hoes. In de hippietijd konden boa’s ook nog in de rockscene, nu wordt dat accessoire vooral geassocieerd met relnichtenduo ‘De Toppers’.

Axis: Bold As Love (1967)

Axis Bold As Love (1967)Een briljant debuut opvolgen is altijd lastig. Menig artiest is over die uitdaging gestruikeld, maar Hendrix niet. Axis: Bold As Love is niet van het niveau als Are You Experienced, maar bevat met nummers als Spanish Castle Magic, Little Wing, Castles Made Of Sand genoeg indrukwekkende composities om te spreken van een geslaagde opvolger. Het experimentele karakter van Hendrix duikt op dit album voor het eerst op in intro EXP, Up From The Skies en If 6 Was 9. Ruim veertig jaar en een enorme technologische vooruitgang later klinken juist die experimenten tamelijk gedateerd terwijl de ‘gewone’ rocksongs fier overeind blijven.

Electric Ladyland (1968)

Electric Ladyland (1968)Hendrix’ derde album is een klassieker van de bovenste plank waarmee Hendrix zichzelf voor eens en altijd als briljant muzikant neerzette. In zijn muziek verwerkte Hendrix naast rock ook funk en psychelische invloeden en experimenteerde volop met nieuwe en ongebruikelijke studiotechnieken. Mede dankzij de hippies of beter gezegd de blow-cultuur, werd het album synoniem met een muzikale mindtrip. Het hele album is een integrale en prachtige luisterervaring en veel meer dan een verzameling van losse nummers. Uitschieters zijn er natuurlijk wel zoals Voodoo Chile, Burning Of The Midnight Lamp en de Bob Dylan cover All Along The Watchtower.

First Rays Of The New Rising Sun (1997)

Jimi Hendrix - First Rays Of The New Rising SunHet merendeel van de nummers op dit album verscheen eerder op allerlei officiële en onofficiële albums. De geluidskwaliteit is op First Rays Of The New Rising Sun dik in orde waardoor de luisteraar optimaal kan genieten van krakers als Freedom, Stepping Stone, Astro Man en In From The Storm. In 1997 werd dit album beschouwd als een prima uitbreiding van de Hendrix catalogus.

Valleys Of Neptune (2010)

Valleys Of Neptune (2010)“Een volledig nieuw Jimi Hendrix album met niet eerder uitgebracht materiaal” koppen de advertenties voor Valleys Of Neptune. De verstokte Hendrix fans kennen vermoedelijk alle nummers allang want op de honderden bootlegs die circuleren en soms zelf gewoon in de platenwinkel te koop zijn, zijn alle liedjes al eerder verschenen. De geluidskwaliteit van Valleys Of Neptune maakt aanschaf wel de moeite waard want Hendrix’ producer annex geluidstechnicus Eddie Kramer heeft de opnamen grondig afgestoft. De alternatieve versies van Red House, Stone Free en Fire zijn interessant, maar wat het album echt de moeite waard maakt zijn Hear My Train A Comin’, Sunshine Of Your Love (Cream cover) en Bleeding Heart (Elmore James cover). De relatief onbekende nummers Crying Blue Rain en Lullaby For The Summer zijn niet onaardig, maar klinken eerder als aanzet tot een nummer dan als uitgewerkte compositie. Toevoeging van een nummer als Pali Gap (verschenen op ‘Voodoo Soup’ was beter geweest. Deze schijf zal onder Hendrix’ fans zonder twijfel gretig aftrek vinden.

Een pluim voor de platenmaatschappij want alle cd’s zijn uitermate fraai verpakt in digipacks en voorzien van dikke boekjes vol fotomateriaal en achtergrondinformatie.

Dit artikel verscheen eerder op de site van Lords Of Metal.