Heart – Red Velvet Car
Door op 06 september 2010

Band: Heart
Album_title: Red Velvet Car
Genre: Rock
Release_date: 08/30/2010
Label: Eagle
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2809049
Red Velvet Car Heart
3.5
3.5

De zusjes Wilson leveren elk decennium minimaal één goede plaat en dit nieuwe decennium is geen uitzondering. Red Velvet Car zet de succesreeks die met Dreamboat Annie (1976) begon en met Heart (1985), Brigade (1990) en Jupiter’s Darling (2004) werd vervolgd, moeiteloos voort.

Red Velvet Car is in diverse opzichten een terugkeer naar de stijl van Heart in de jaren zeventig. Alle liedjes drijven op een akoestische gitaarlijn of zijn daaromheen gecomponeerd. De keyboards die Heart in de jaren tachtig zo kenmerkten zijn verdwenen en vervangen door een reeks instrumenten die voor een gevarieerd klankbeeld zorgen: mandoline, dobro, banjo, viool en cello. Ann en Nancy zijn inmiddels op middelbare leeftijd, hebben hun status geaccepteerd en leveren in de herfst van hun carrière een persoonlijke plaat af zonder opzichtig te streven naar hitparadesuccessen. Het album is smaakvol geproduceerd door Ben Mink.

De muzikale koers is een logisch vervolg op de soundtrack voor de film Elisabethtown die Nancy Wilson voor filmmaker en echtgenoot Cameron Crowe maakte. Het album staat vol integere, persoonlijke liedjes die meer dan eens neigen tot het singer/songwriter genre. Heart was en is blijft echter wel een rockband. W.T.F. met zijn stevige riff herinnert aan Barracuda en het ingetogen titelnummer stemt bijna melancholisch. Het nummer Death Valley is in feite een simpel liedje, maar heeft toch een betoverende uitwerking op de luisteraar. Met Red Velvet Car is de muzikale cirkel voor Heart weer rond. Er zijn weinig vrouwen die zo lang actief zijn in het rockgenre als Ann en Nancy Wilson. Louter op basis van hun oeuvre verdienen ze respect en met dit album bewijzen ze dat nog altijd niet tot menopauzenostalgie zijn vervallen. Integendeel, de dames weten hun vocale talent en compositorisch talent om te zetten in een reeks geslaagde liedjes.

Red Velvet Car is geen wereldschokkend of innovatief album, maar bezit wel de intimiteit van een strandfeest met goede vrienden. In sommige liedjes kun je het kampvuur bijna horen knetteren. Een prachtig nazomer-album.

Tracklisting Red Velvet Car:

 1. There You Go
 2. W.T.F.
 3. Red Velvet Car
 4. Queen City
 5. Hey You
 6. Wheels
 7. Safronia’s Mark
 8. Death Valley
 9. Sunflower
 10. Sand
 11. Bootful Of Beer
 12. Closer To The Sun