Guantanamo Baywatch – Desert Center
Door op 06 augustus 2017

Band: Guantanamo Baywatch
Album_title: Desert Center
Release_date: 08/04/2017
Label: Suicide Squeeze
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3695903
Desert Center Guantanamo Baywatch
4
4

Op Darling… Its Too Late zomerse retro rockband Guantanamo Baywatch een mix horen van instrumentale surf, 50’s rock’n roll en een flinke scheut soul. Ondanks de analoge opname en een flinke bak galm op de gitaar klonk het toch een beetje als de gladgestreken studioplaat van een band die voorheen trots invloeden van garagepunk liet doorschemeren. Daarbij zorgde de soul er nog eens extra voor dat het venijn een beetje uit de muziek verdween. Wat overbleef was een lekkere zwoele zomerplaat, maar ook niets meer. Maar de band slaat nu terug met Desert Center…

Vijf van de negen liedjes op dit album zijn instrumentaal en het laat meteen bij de opener al horen waar de band goed in is: het spelen van schelle, galmende surfrock met een garagepunk randje. Ja, de garagepunk is weer een beetje terug namelijk. Hoewel het nog steeds niet zo rauw klinkt als vroeger, maar het rammelt en schuurt gelukkig flink en het tempo ligt hoog. Probeer maar eens stil te zitten op het zenuwachtig doorjakkerende. Onderwijl kojmen er Elvira-achtige campy horrorsamples langs. Goed, Man or Astroman? klinkt  lawaaiiger en Messer Chups springt origineler om met dergelijke samples. Toch verdient Guantanamo Baywatch een eigen plekje binnen de surfniche, mede door hun eigenzinnige garagepunk klank. Belangrijker nog, het klinkt gewoon zeer aanstekelijk en fijn.

Een kleinere rol is er dus weg gelegd voor de liedjes met zang, wat niet betekent dat deze minder aanstekelijk zijn. Neglect is een broeierige ode aan soul en country liedjes waarbij de titel gespeld wordt in een aanstekelijk refrein: N-E-G-L-E-C-T dus! Grappiger is Video, waarbij de lyrics als een mantra steeds terug komen, maar de intonatie en klank steeds anders is. Eveneens is het de beste combinatie tussen het aanstekelijk liedje en een flinke scheut surfgitaar. “I was in a video that I didn’t want to. I was in a video that I don’t want to show you”, klinkt het. Tsjah jongen, wat voor vies filmpje dat ook was, het zal nog moeilijk worden om die van Youtube af te krijgen.

Zo gaat Guantanamo Baywatch gewoon vrolijk verder met waar ze gebleven waren. Gelukkig zijn ze dit keer de scherpe randjes niet vergeten en weten ze waar hun kwaliteiten liggen. Dat levert weer een heerlijk zomers album op. Surf’s Up!

Tracklisting Desert Center:

 1. Conquistador
 2. Neglect
 3. The Scavenger
 4. Mesa, AZ
 5. Interlude #1
 6. Witch Stomp
 7. Blame Myself
 8. Area 69
 9. Video 
 10. Interlude #2
 11. The Australian