Gideon Smith & The Dixie Damned – 30 weight
Door op 12 oktober 2011

Band: Gideon Smith & The Dixie Damned
Album_title: 30 Weight
Genre: stoner
Label: Small Stone Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2989836
30 Weight Gideon Smith & The Dixie Damned
4
4

De bandnaam en het label doen vermoeden dat we hier te maken hebben met een portie stoner overgoten met een southen sausje. En na de eerste, met blues geïnjecteerde tonen van Black Fire zal dat idee bevestigd worden, tot Gideon gaat zingen. Een diep donkere stem die heel erg naar de wave neigt. Vreemde combi dus, maar wel een die je het album naar binnentrek.

Ze bestaan al sinds 1997 en Gideon was eerst een roadie van Antiseen en met 30 weight staat de teller van echte albums op 4. The Dixie Damned bestaat iedere keer weer uit andere leden. Dit maal zijn dat oa Phil Durr (Five Horse Johnson), en Eric Hoegemyer ( Giant Brain)

De afwisseling is wederom groot op dit album. South klinkt of The Editors met Monster Magnet staan te jammen, When I Die had zo op een solo album van Eddie Vedder kunnen staan, terwijl het donkere Love Of The Vampire aan Danzig doet denken. De band weet ook I Bleed Black van Saint Vitus met eerbied te coveren en klinken daarmee buitengewoon duivels.

Gideon Smith is een eigenzinnige vent die doet wat hij wil binnen de grenzen van stoner, classic rock, southern rock en country. Zijn karakteristieke stemgeluid bepaalt voor een groot deel de sound, maar ook zijn eigenzinnige benadering van de genres geven dat extra wat hem ver boven anderen uit doet stijgen.

Tracklisting 30 weight:

 1. Black Fire
 2. Ride With Me
 3. South
 4. Love Of the Vampire
 5. I Bleed Black
 6. Do Me Wrong
 7. Born To The Highway
 8. Feel Alive
 9. Shining Star
 10. When I Die
 11. Come And Howl

Written in Music Nieuwsbrief