George en het tragische lot van de indianen
Door op 18 augustus 2015

Artiest: George Lynch
Album_title: Shadow Train
Genre: rock
Label: Rat Pak Records

President Obama, Bush, Clinton en hun presidentiële voorgangers uit de 20e eeuw zouden zich diep moeten schamen voor de behandeling van de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten. De Navajo, Sioux, Comanche, Cherokee, Iroquois, Apache en tal van andere stammen waren ooit heer en meester over het land, maar werden afgeslacht of gevangen genomen door de blanke kolonisten. Hun afstammelingen wonen nu onder erbarmelijke omstandigheden in reservaten. De cijfers (uit de Wall Street Journal) die worden genoemd in het nummer White Clay spreken boekdelen:

  • 97% van de populatie in reservaten leeft onder de armoedegrens
  • Het werkloosheidspercentage schommelt tussen de 85 en 95%
  • Het sterftecijfer onder kinderen is het hoogste in de VS en driemaal het landelijk gemiddelde
  • 60% van de woningen heeft geen stromend water of elektriciteit
  • Gemiddelde levensverwachting voor mannen is 48 jaar en voor vrouwen 52 jaar, de laagste cijfers op het hele westerse halfrond na Haïti

George Lynch, bekend van Dokken, Lynch Mob, KXM en tal van andere projecten, trekt zich het lot van de Indianen aan en zegde zijn medewerking toe aan de film annex documentaire Shadow Nation. In de voorbije jaren nam hij muziek voor de film op en onlangs verschenen de opnamen op CD onder de naam Shadow Train. De typerende gitaarriffs zijn alom aanwezig en ook de ritmesectie met bassist Gabe Rosales en drummer Jimmy D’Anda mag onder het heavy genre worden geschaard. Lynch is nog steeds een begaafd gitarist en weet ook op deze dubbelaar het merendeel van de tijd te boeien. De bluesy hardrock is nog het best vergelijkbaar met zijn band Lynch Mob met als belangrijkste verschil dat de zanger voor dit project Gregg Analla eigenlijk beter is dan zijn vaste vocale steunpilaar Oni Logan.

Voor de gitaarliefhebbers is het smullen geblazen en zullen vooral nummers als Vulture, Now It’s Dark, Blinded, en World On Fire gretig aftrek vinden. Prachtige melodieuze hardrock vinden we terug in Believe en Fallen. De teksten van White Clay en Trail Of Tears zijn ronduit aangrijpend.

George Lynch zei over dit album: “I’ve spent over four decades of my life pursuing elusive musical aspirations. But for even longer than that, I’ve cared, studied and thought deeply about the human condition and how we interact with each other and the world around us. Fusing these two aspirations into one has been a challenge for me throughout my creative life. This is my attempt at bonding the music and the message into one cohesive whole.”

Het is te hopen dat Obama in zijn laatste jaar het enorme onrecht dat de indianen is aangedaan enigszins weet recht te zetten want we hebben zo’n vermoeden dat Jeb Bush of Donald Trump dat niet hoog op hun agenda hebben staan.

De dubbel cd kun je hier bestellen.

De trailer voor de documentaire kun je hier bekijken: