Gazpacho – Night Of The Demon
Door op 11 juni 2015

Band: Gazpacho
Album_title: Night Of The Demon
Genre: progressieve rock
Release_date: 04/27/2015
Label: Kscope
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3406007
Night Of The Demon Gazpacho
3
3

Het Noorse Gazpacho gaf op 27 april 2014 een indrukwekkend live-optreden in de Boerderij in Zoetermeer. De progband had de Nederlander Jon Vis in de arm genomen om de show op te nemen. Het is natuurlijk een slimme zet om na het uitbrengen van het succesvolle album Demon via een live-album nieuwe luisteraars kennis te laten maken met het eerdere werk. Maar Gazpacho brengt dit album ook uit omdat veel fans wereldwijd niet de kans hebben gekregen om de band live te zien.

Gazpacho kwam tot leven in 1996 en is inmiddels een geliefde band onder progfans. Het is waar dat hun eerdere periode wat onopgemerkt is gebleven, maar sinds ze zich aansloten bij het label KScope is hun populariteit aanzienlijk gegroeid. Na het uitbrengen van de sterke albums March of Ghosts (2012) en Demon (2014) kwam Gazpacho al snel in de schijnwerpers terecht.

Dit live-album heet Night Of The Demon en biedt je een kijkje in de geheel eigen wereld van Gazpacho, een band die bekend staat om haar eerlijke, melodieuze muziek. Night Of The Demon bevat een cd en dvd. Tijdens het daadwerkeljke optreden werden er 14 nummers ten gehore gebracht en deze zijn allemaal terug te zien op de dvd. De cd bevat 9 van deze nummers en mist bijvoorbeeld het nummer Golem (zie het onderstaande YouTubefilmpje).

Gazpacho is een intieme band en geen gezelschap dat je live wel even uit je sokken blaast. Ze maken rustige, weloverwogen en gevoelige muziek die zij met absolute perfectie ten gehore brengen. Natuurlijk is er ook ruimte voor wat heftigere momenten; live komen deze nuances net even wat beter uit de voeten dan op cd. Night Of The Demon is daarom geen album om op te zetten tijdens je werk maar een plaat om echt even helemaal in te duiken. De dvd is wat mij betreft dan ook een aanrader, maar beter nog kun je ze live bewonderen.

Gelukkig is Gazpacho eind dit jaar weer live te aanschouwen in Nederland: op 30 oktober in de Pul in Uden en op 31 oktober in, jawel, de Boerderij in Zoetermeer. Ze touren dan samen met het Russische duo Iamthemorning. Mis het niet!

Tracklisting Night Of The Demon:

 1. Tick Tock (Part 1)
 2. Tick Tock (Part 2)
 3. Vulture
 4. Golem*
 5. I’ve Been Walking (Part 1)
 6. The Wizard of Altai Mountains
 7. I’ve Been Walking (Part 2)
 8. Winter is Never*
 9. Dingler’s Horses*
 10. Splendid Isolation
 11. Black Lily*
 12. Vera*
 13. Upside Down
 14. Massive Illusion

* = niet op de cd, wél op de dvd

Written in Music Nieuwsbrief