Gary Clark Jr. – Blak And Blu
Door op 12 februari 2013

Artiest: Gary Clark Jr.
Album_title: Blak And Blu
Genre: Rock, Pop
Release_date: 02/14/2013
Label: Warner Music
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3171254
Blak And Blu Gary Clark Jr.
4
4

Eens in de zoveel jaren komt er een gitarist voorbij die echt heel veel indruk maakt. Een man die niet alleen heerlijk kan rocken, de blues beheerst en een heerlijke soulblues kan spelen maar ook nog eens een stem heeft die tot de verbeelding spreekt.

De uit Austin, Texas afkomstige Gary Clark Jr. heeft daarnaast ook nog eens de gave om goed in het gehoor klinkende popsongs met een R&B vibe te schrijven. Omdat hij al die kwaliteiten op zijn debuut wilde vastleggen klinkt Blak And Blu in eerste instantie wel heel gevarieerd maar met elke luisterbeurt groeit het album op je in. Producers Mike Elizondo (Dr.Dre, Fiona Apple) and Rob Cavallo (Green Day) hebben daar absoluut een grote rol in gespeeld. De sound van het album is heerlijk dik en energiek.  Albumopener Ain’t Messin’ Around, hier al een grote hit, is de perfecte soulfulle en knallende binnenkomer. Met het daarop volgende When My Train Pulls In zet hij gelijk een heerlijk dik scheurende bluesrock in met echt wonderbaarlijk goed soleerwerk. Het daarop volgende titelnummer is dan weer een aanstekelijke op een hiphopbeat gedreven popsong. Maar zoals ik al zei is de diversiteit op dit album uiteindelijk juist een voordeel. Het album kent geen inzakkers maar heeft gewoon even wat meer tijd nodig om als geheel te beklijven. Het titelnummer klinkt trouwens, net als de albumopener, als een grote hit in spé en ook The Life kan dat label gegeven worden. Zelfs nog veel meer. Het is een feilloze popsong.

Uiteindelijk overtuigd Blak And Blu juist het meest als Clark Jr. met zijn gitaar flink van leer trekt. Zijn aan Jimi Hendrix en natuurlijk ook Stevie Ray Vaughan (Austin) gelieerde gitaarwerk maakt echt gigantisch veel indruk. In jaren niet een gitarist gehoord die zo heerlijk los dikke riffs speelt en dan ook nog een hemelbestormend soleert. Songs als When My Train Pulls, Glitter Ain’t Gold (Jumpin’ For Nothin’), Bright Lights en Numb maken daardoor grote indruk. Met het tweeluik Third Stone From The Sun/ If You Love Me Like You Say (Jimi Hendrix/Albert Collins), vindt hij zijn grootste vorm. Weergaloos gitaarwerk en een zeer sterk spelende ritmesectie. Maar juist ook in een soulbluesballad als Please Come Home maakt hij grote indruk. Pff….alleen die heerlijke solo al!

Blak And Blu is een album dat het talent van Gary Clark Jr. in 1x op de kaart zet. Maar live zal de man zijn grootste slag gaan slaan. Kijk de clips van de man live en wees helemaal overdonderd.

Tracklisting Blak And Blue:

 1. Ain’t Messin’ Round
 2. When My Train Pulls In
 3. Blak And Blue
 4. Bright Lights
 5. Travis County
 6. The Life
 7. Glitter Ain’t Gold (Jumpin’ For Nothin’)
 8. Numb
 9. Please Come Home
 10. Things Are Changin’
 11. Third Stone From The Sun/
 12. If You Love Me Like You Say
 13. You Saved Me
 14. Next Door Neighbor Blues