Foo Fighters komen met Sonic Highways
Door op 13 augustus 2014

Band: Foo Fighters
Album_title: Sonic Highways
Label: Sony

Om inspiratie op te doen voor hun nieuwe album maakten de Foo Fighters een bijzondere road trip door de V.S., waarbij 8 steden –die een bijzondere muzikale en culturele historie hebben- werden bezocht. In Seattle, Chicago, Austin, Nashville, Los Angeles, New Orleans, New York en Washington spraken zij met lokale legendes die veel aan die historie bijdroegen, en gebruikten deze conversaties als inspiratiebron voor een nieuwe song. In elke stad werd een song geschreven én opgenomen, met hulp van gastartiesten als Joe Walsh (L.A.), Gary Clark Jr. (Austin), Rick Nielsen (Chicago) en Zac Brown (Nashville). De meest bijzondere samenwerking is die met de legendarische Preservation Hall Jazz Band, waarmee op 17 mei een spontaan openbaar verrassingsconcert werd gegeven.

Deze muzikale trip heeft geresulteerd in een nieuw –het achtste- album (geproduceerd door Butch Vig en Foo Fighters), waarover Dave Grohl zegt: “This album is instantly recognizable as a Foo Fighters record, but there’s something deeper and more musical to it. I think that these cities and these people influenced us to stretch out and explore new territory, without losing our ‘sound’.”

Sonic Highways verschijnt op 10 november a.s., op CD en vinyl, waarbij de LP’s in 9 verschillende hoezen leverbaar zullen zijn. Acht van die hoezen verbeelden één van de bezochte steden, de negende hoes is een compilatie daarvan, evenals de cover van de CD.

De film die Dave Grohl van deze reis maakte schetst de geschiedenis van de Amerikaanse muziek, toegespitst op de bezochte steden. Hoe werd Chicago het centrum van de blues? Waarom Nashville dat van de country? Hoe ontstond de ‘second line rhythm’ in New Orleans?

De serie Sonic Highways wordt dit najaar in de V.S. uitgezonden door HBO, over uitzending in Nederland is naar verwachting binnenkort meer bekend.