Föllakzoid – III
Door op 13 april 2015

Band: Föllakzoid
Album_title: III
Genre: Alternative, Rock
Release_date: 03/30/2015
Label: Sacred Bones
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3389325
III Föllakzoid
4
4

Föllakzoid is een uit Santiago, Chili afkomstige band die psychedelische muziek maakt, met invloeden van stoner, kraut- en woestijnrock. Nu…snel, noem even een 10-tal woestijnrock bands uit Chili?! Moeilijk? Hah, dat dacht ik al! Toch is de connectie niet vreemd, aangezien een deel van Santiago in de kurkdroge Atacama-woestijn  ligt.  Hoewel de band  duidelijk een broeierige, bloedhete sfeer kan creëren, refereert een groot deel van hun geluid ook aan de mechanische geluiden van Duitsland. Dat zit hem vooral in de monotone ritmes die een band als Neu! zo berucht maakte.

Op III blijft de band in de Duitse sferen hangen, maar wisselt de krautrock steeds vaker in voor minimale, stug doorpompende techno-invloeden. De hoofdrollen zijn zodoende ook weggelegd voor een lomp klinkende kick drum, goed maat houdende baspartijen en de als een metronoom doortikkende hi-hat. Meer dan anders vallen woorden als eentonig, monotoon en onverstoorbaar op de muziek te plakken. Als dat te negatief klinkt, kun je daar voor de positieve lading zeker tranceopwekkend en intens aan toevoegen.

Naast de rotsvaste ritmesectie zwerven daar agressieve synths en flarden gitaren omheen. Die gitaren zorgen nog een beetje voor dat zonnige, psychedelische woestijngevoel en geven de muziek meer inkleuring en melodie. De synths knarsen en piepen vooral en geven een diepere laag dissonantie aan het geheel. Sporadisch duiken er vervormde vocalen op, maar hun rol is niet duidelijk, aangezien het de muziek niets extra’s meegeeft. Ze hadden dan ook makkelijk achterwege kunnen blijven.

In het midden van de tracklist wordt het mechanische geluid dan toch even onderbroken, om toch nog even volledig terug te keren naar de zware woestijnpsychedelica die de band op eerder werk liet horen. De wilde zandstorm van Piure blaast de woestijn regelrecht je kamer in met harde gitaren en speelse drums. Dat wordt stofzuigen achteraf. Hoewel, als je het nummer hard genoeg zet blaast het waarschijnlijk je hele kamer schoon. Dat lijkt me een goede tip om eens uit te proberen!

Mocht je het eerste nummer al gelijk ervaren als eenvormig en saai, is dit geen album voor jou. Ben je echter in staat om de bezwerende trip te ondergaan, dan staat je een mooie reis te wachten.

Tracklisting III:

  1. Electric
  2. Earth
  3. Piure
  4. Feuerzeug