Fijne herkennismaking met The Lyres
Door op 04 december 2012

Band: The Lyres
Album_title: Lyres Lyres
Genre: Rock
Label: Munster

De uit Boston afkomstige The Lyres waren een absoluut opvallende band binnen het, gedurende de halverwege de jaren 80 sterk veranderende gitaarband landschap in Amerika. Waar heel veel bands juist de punk en hardcore als invalshoek namen was het bij Jeff Conolly en zijn mannen juist de heerlijk rammelende beat en garagerock uit de jaren 60.

Hoewel de band reeds eind 1979 werd opgericht en ze vreselijk veel concerten gaven, verkregen ze pas erkenning toen het ijzersterke debuut album On Fyre (1984) (****) uitkwam. Het liet de markante, op lekker vuige riffs aangestuurde songs in volle glorie horen. Met fijne referenties aan Pink Floyd, The Kinks en ook al die geweldige Nederbeat bands waar Conolly helemaal gek op bleek te zijn. Dat Conolly een groot talent was werd duidelijk door de hem geschreven songs Don’t Give It Up Now en Help You Ann, die bepaald niet onderdoen voor Ray Davies originals als Tired Of Waiting en Never Met A Girl You  Before.

Met het vervolgalbum Lyres Lyres (1986) (****1/2) werd een prima vervolgalbum uitgebracht. Conolly tilde het songschrijven naar een nog hoger plan met songs als Not Looking Back, het super aanstekelijke How Do You Know en het erg fijne I Love Her Still, I Always Will die tegenwoordig gelden als ware garagerock klassiekers. De Nederbeat roots werden vervolgens vastgelegd met het opnemen van Teach Me To Forget You van The Outsiders (Geschreven door Wally Tax waarmee The Lyres later ook de studio in zouden duiken). Lyres Lyres is een nog sterker album als On Fyre. Vooral door de net even wat slimmere songstructuren maken de songs nog memorabeler. Lyres Lyres wordt tegenwoordig als een absolute garagerock klassieker gezien.

Zowel On Fyre als Lyres Lyres zijn nu opnieuw verkrijgbaar via het Spaanse Munster Records. In fraaie digipacks uitgevoerd en met fijne bonustracks als extra.

Tracklisting On Fyre:

 1. Don’t Give It Up Now
 2. Help You Ann
 3. I Confess
 4. I’m Tellin’ You Girl
 5. Love Me Till The Sun Shines
 6. Tired Of Waiting
 7. Dolly
 8. Soapy
 9. The Way I Feel About You
 10. Not Like The Other One

(bonustracks)

 1. Never Met A Girl Like You
 2. How Could Have I Done All These Things
 3. Swing Shift
 4. Trying Just To Please You
 5. Busy Body

Tracklisting Lyres Lyres:

 1. Not Looking Back
 2. She Pays The Rent
 3. You’ll Never Do It Baby
 4. I Love Her Still, I Always Will
 5. No Reason To Complain
 6. Only Thing
 7. Stacey
 8. How Do You Know
 9. You Won’t Be Sad Anymore
 10. If You want My Love
 11. Busy Men
 12. Teach Me To Forget You
 13. Stormy

(bonustracks)

 1. Someone Who’ll Treat You Right Now
 2. She Pays The Rent
 3. You’ve Been Wrong
 4. I’ll Try Anyway