Fijne deluxe edities van Ocean Colour Scene
Door op 27 februari 2014

Band: Ocean Colour Scene
Album_title: Marchin' Already
Genre: Rock
Label: Universal

In de midden jaren 90 waren er bij onze Britse buren maar weinig populairdere live bands dan het uit Birmingham afkomstige Ocean Colour Scene. Van de band verschijnen nu hun gelijknamige debuut en zeer succesvolle derde album Marchin’ Already in een deluxe 2CD editie.

De start van Ocean Colour Scene was een ongemakkelijke. Een snel opgebouwde live reputatie deed de band al vroeg een platendeal tekenen en een album opnemen. Toen hun kleine label werd opgekocht door een veel grotere platenmaatschappij, werd hun volledige album gemixt naar de destijds super populaire Madchester standaards, zonder dat de band daarvan wist. Het debuut van de band heeft dus een goede collectie songs, vooral eerste single Sway en het fraai ingetogen Justine zijn erg mooi, maar het album was geen weergave van wat de echte sound van de band wel live was. Voordat de band dus echt door een ander publiek ontdekt kon worden was de Madchester sound alweer uit en liep de band achter alles aan.

Het album werd daardoor niet het succes dat de band verwacht had. Ondanks het feit dat singles Sway, Giving It All Away en Do Yourself a Favour, wel de aandacht op het album vestigden. De vier mannen lieten hun hoofden niet hangen en bleven touren en nieuwe songs schrijven. Met spelen in het voorprogramma van Paul Weller en Oasis (naast Weller was Noel Gallagher groot fan van de band), die doorhadden dat de band met hun eigen sound wel degelijk een ware aanwinst in het muzieklandschap was, verdiende de band een nieuwe platendeal. Een deal op basis van de muziek die ze live maakten.

Hun prima tweede album Moseley Shoals werd vervolgens terecht een dikke hit met miljoenen verkopen en ook het meesterlijke derde album Marchin’ Already, mede door het succes van de prima singles Hundred Mile High City, It’s A Beautiful Thing en Travellers Tune, was al net zo’n miljoenen stuks verkopend succes. Het album stootte zelfs Oasis’ Be Here Now van de eerste plaats van de albumlijst. Hun mix van Northern Soul, rhythm & blues en jaren 60 rock verwerkt in slimme, aanstekelijke songs met veel power en passie gespeeld en een lekker rauw randje, maakte de band in Engeland, maar ook in Europa en Amerika een zeer geliefde live band die van podia naar podia en van festival naar festival trok.

Het debuut en derde album Marchin’ Already zijn nu als deluxe geremasterde edities opnieuw uitgebracht. Bij het debuut is een extra album met alle b-kantjes van de singles, radiosessies en demoversies toegevoegd. Bij Marchin’ Already (die ook in een lekker dikke 4CD/DVD versie uit is) is op de deluxe 2CD uitvoering ook een extra CD toegevoegd met de b-kanten van de singles, radiosessies (XFM en de BBC) en demoversies.

Tracklisting Ocean Colour Scene (deluxe edition))

CD 1:

 1. Talk On
 2. How About You
 3. Giving it All Away
 4. Justine
 5. Do Yourself A Favour
 6. Third Shade of Green
 7. Sway
 8. Penny Pinching Rainy Heaven Days
 9. One of Those Days
 10. Is She Coming Home
 11. Blue Deep Ocean
 12. Reprise

CD 2:

 1. One Of Those Days
 2. Talk On
 3. How About You
 4. Sway (original version)
 5. Lullaby
 6. One Of These Days
 7. Yesterday Today
 8. Another Girl’s Name
 9. Fly Me
 10. No One Says
 11. My Brother Sarah
 12. Mona Lisa Eyes
 13. Bellechoux
 14. Flowers
 15. Don’t Play
 16. The Seventh Floor
 17. Patsy In Green
 18. Suspended Motion
 19. Blue Deep Ocean (alt version)
 20. Is She Coming Home (alt version)

Tracklisting Marchin’ Already (deluxe edition):

CD1:

 1. Hundred Mile High City
 2. Better Day
 3. Travellers Tune
 4. Big Star
 5. Debris Road
 6. Besides Yourself
 7. Get Blown Away
 8. Tele He’s Not Talking
 9. Foxy’s Folk Faced
 10. All Up
 11. Spark and Cindy
 12. Half a Dream Away
 13. It’s a Beautiful Thing

CD2:

 1. Falling to the Floor
 2. The Face Smiles Back Easily
 3. Hello Monday
 4. Song for the Front Row
 5. On the Way Home
 6. All God’s Children Need Travelling Shoes
 7. The Best Bet on Chinaski
 8. On and On
 9. Mariners Way
 10. Going Nowhere for a While
 11. Expensive Chair
 12. Song of a Baker