Drive Like Maria – Drive Like Maria
Door op 31 augustus 2012

Band: Drive Like Maria
Album_title: Drive Like Maria
Genre: Rock
Release_date: 05/11/2012
Label: PIAS
Rating: Tweeënhalve ster (2.5)
Soundsid: 3086020
Drive Like Maria Drive Like Maria
2.5
2.5

Drive Like Maria, in 2009 nog een trio en rondtourend met alom geprezen album Elmwood, is in 2012 een kwartet (drummer Bram van den Berg van Krezip voegde zich in 2011 bij de band waardoor zanger/drummer Bjorn Awouters nu alleen nog zanger is) met een nieuw naamloos album waarmee ze rustig doorgaan op de koers van het eerste album. Met de nadruk op rustig, want er staan nogal wat downtempo songs op de plaat.

Waar Elmwood – op een enkele uitzondering na – nummer na nummer doorragt en –stampt, last Drive Like Maria opvallend veel ‘pauzes’ in. Neem Howl, met zangeres Lara Chedraoui (Intergalactic Lovers) dat mysterieus en vooral uitgebalanceerd klinkt, mede dankzij de tedere stem van Chedraoui. On The Road, hoofdzakelijk ondersteund door akoestische gitaar en viool, stemt donkergrauw en Woke Up Hard laat folkinvloeden doorschemeren. Albumsluiter Bury My Heart In The Desert, compleet met gospelkoor, maakt de zeikstemming compleet.

Beste nummers zijn overduidelijk Black Horses – dat een heerlijk stevig hapje is tussen alle minder gedurfde nummers – en Ghostrider, dat nog het meest aan het oude album denken: rechttoe rechtaan rock-’n-roll met scheurende gitaren. Het is niet erg origineel, maar dat wordt ze vergeven.

Want waar Drive Like Maria meer had kunnen doen met het genre waar het goed in is, stelt de band –op de twee bovengenoemde nummers na- grotendeels teleur. Na de onvervalste portie rock van Black Horses slaat de sfeer volledig om met Boomerang, een lied dat qua songopbouw, drums en gitaar sterk doet denken aan The Boxer Rebellion en Di-rect. Vreemde eet in de bijt, net als het steeds herhalende gitaarloopje in Settling Down, dat ook sterk doet denken aan TBR. Het lijkt alsof de band zich wil losmaken van het oorspronkelijke underground stonerrockimago, valt ook op als Hypnotized voorbij komt: een poprocksong met Go Back to the Zoo trekjes. Best lekker, maar niet bijzonder. Als een Marsreep.

Wie verwacht een stonerrockplaat met Queens Of The Stone Age-invloeden te kopen, komt flink bedrogen uit en kan beter Elmwood nog eens draaien. Wie gewoon van niet-doordachte rock kan genieten en zich niet druk maakt om gejatte en zo vaak gedane trucjes, moet vooral Drive Like Maria kopen.

Tracklisting Drive Like Maria:

 1. The Dog Died Rough
 2. Where The Brokenhearted Go
 3. Howl
 4. Black Horses
 5. Boomerang
 6. On The Road
 7. Settling Down
 8. Hypnotized
 9. Woke Up Hard
 10. Ghostrider
 11. Bury My Heart In The Desert

Concertagenda: