Downtown Boys – Full Communism
Door op 16 december 2015

Band: Downtown Boys
Album_title: Full Communism
Genre: Alternative, Rock
Label: Don Giovanni Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3405957
Full Communism Downtown Boys
4.5
4.5

Downtown Boys is een energieke punkband, waarbij twee saxofoons de band een funky en eigenzinnig geluid meegeven. Ook bijzonder zijn de tweetalige teksten waarvan ze zich bedienen: Engels- en Spaanstalig, in dit geval. Je kunt ze dus goed uitnodigen voor een uitbundig feestje, waarbij de tequila rijkelijk vloeit en konten naar hartenlust in het rond wiegen. Uiteraard heb je dan de avond van je leven, maar de band hoopt eigenlijk dat je even luistert naar wat ze te zeggen hebben: muziek is stiekem hun wapen om je aan het nadenken te zetten, al is het maar eventjes.

Voor dat luisteren heb je dan dikwijls wel een woordenboek of een vertaalprogramma nodig, maar moeite loont. Na een uitgebreide speech die de luisteraar toespreekt opent Monstro met “monstro que come los muertos monstro que tiene la culpa”, vrij vertaald komt dat neer op “Monster dat de doden opslokt. Monster dat schuldig is”. Als we later in het Engels te horen krijgen “She’s brown, she’s smart!” is de boodschap wel duidelijk: een gewetenloze (massa)moordenaar  brengt mensen om voornamelijk vanwege huidskleur. Dit is een onderwerp van alle tijden, maar aangezien frontvrouw Victoria  Ruiz een uitgebreid artikel schreef dat linkt naar de ophef rond de Ferguson rechtszaakzaak in Amerika – politieagent Darren Wilson schoot meermaals fataal op de van donkere huidskleur zijnde Michael Brown – is het nummer haast niet los te zien van dat incident. Zo worden verder onder andere financiële onzekerheden besproken onder de armen en roept Break A Few Eggs simpelweg op tot actie. Buitenbeentje is in dit geval Tall Boys, dat een deel van de concertbezoekers aanspreekt op asociaal gedrag, als een jongen van 2 meter lang weer eens zo nodig  vooraan moet staan: “You think you are a fan? You’re the tallest man. Fists in my face, taking up te space”.

Zo schreeuwt Downtown Boys hun dwarszittende frustraties van zich af, maar roept het vooral op tot actie, want als het je stoort moet je proberen daar wat aan te doen. Je mag de hele nacht door feesten op  de aanstekelijk dansbare muziek van Downtown Boys, als je er ook maar over nadenkt, al is het maar even!

Written in Music Nieuwsbrief