Dirty Sweet – American Spiritual
Door op 01 april 2010

Band: Dirty Sweet
Album_title: American Spiritual
Genre: rock, rootsrock
Release_date: 03/25/2010
Label: Acetate Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2749951
American Spiritual Dirty Sweet
4
4

Het is haast niet te geloven dat Dirty Sweet uit het zonnige Californië nog zo’n jonge band is. Het kwartet uit San Diego laat op de opvolger van hun weergaloos goede debuutalbum uit 2007 (Of Monarchs And Beggars) een doorleefdheid horen en een ogenschijnlijke ervaring die past bij bands die al jaren meedraaien.

Dirty Sweet heeft het verleden volledig tot zich genomen. Van Zeppelin naar de Stones via Lynnyrd Skynnyrd, Deep Purple, Neil Young en The Eagles. De jaren 70 liggen duidelijk aan de basis van hun composities. Hun voorliefde voor classic rock, maar ook voor soul en country, komt volledig tot uiting op American Spiritual. Wat dat aangaat kan de band vergeleken worden met de eerste platen van Kings Of Leon.

Opvallend aan de band is het wat hoge stemgeluid van zanger Ryan Koontz dat vooral in de rustige songs voor kippenvel zorgt. Een mooi voorbeeld hier van is het schitterende An Empty Road waarop hij als een mix klinkt tussen Chris Robinson (The Black Crowes) en Jimmy Page (Led Zeppelin). Op American Spiritual laveert de band tussen stevige rockers zoals Rest Sniper Rest en Please Beware en alternative country achtige nummers zoals You’ve Been Warned. De band gaat clichés zeker niet uit de weg. You Don’t Try is gebaseerd op een gitaarlijntje dat overbekend is, maar het wordt met zoveel overtuiging en vakkundigheid gebracht dat het totaal niet stoort en juist oorspronkelijk overkomt. Ook het thema van Star-Spangled Glamour klinkt als bekend, maar wat de band er mee doet is een genot voor het gehoor.

American Spiritual is een album vol tijdloze classic rock dat weergaloos vertolkt wordt. Waar de Kings Of Leon richting stadionrock zijn geëvalueerd, blijft Dirty Sweet vooralsnog heel dicht bij hun roots. Maar deze band zou wel eens net zo groot kunnen worden.

Tracklisting American Spiritual:

 1. Rest, Sniper Rest
 2. Youve Been Warned
 3. Star-Spangled Glamour
 4. Get Up, Get Out
 5. Please Beware
 6. An Empty Road
 7. Kill Or Be Killed
 8. Marionette
 9. Crimson Cavalry
 10. You Dont Try
 11. American Spiritual