Def Leppard – Hysteria
Door op 03 augustus 2017

Band: Def Leppard
Album_title: Hysteria
Genre: hardrock
Label: Universal Music
Release_date_reissue: 08/08/2017
Rating: Vijf sterren (5)
Soundsid: 3698877
Hysteria Def Leppard
5
5

1987 was in commercieel opzicht het meest succesvolle jaar voor het hardrockgenre. In dat jaar werden heel veel goede albums uitgebracht die wereldwijd miljoenen exemplaren verkochten. Het album 1987 van Whitesnake, Permanent Vacation van Aerosmith, Girls, Girls, Girls van Motley Crue, The Final Countdown van Europe, het debuut van Guns N’ Roses, albums van Cinderella, Bon Jovi, Night Ranger, Kiss en natuurlijk Hysteria van Def Leppard.

Dat album leverde 7 hitsingles op. Dat is anno 2017 niet meer voor te stellen, maar ook in 1987 was dat een ongehoord fenomeen. Hysteria verkocht wereldwijd meer dan 30 miljoen exemplaren en haalde in de Verenigde Staten met gemak de platinastatus (10 miljoen verkochte exemplaren). We zijn inmiddels dertig jaar verder en klaarblijkelijk vond men het tijd voor een heruitgave. In 2006 verscheen al een deluxe versie met allerlei B-kantjes en alternatieve mixes. Ditmaal pakt men nog veel groter uit door naast een 3 disc versie ook een super deluxe 7 disc versie uit te brengen.

Naar huidige maatstaven heeft Def Leppard weinig tot niets met hardrock te maken, maar toch behoorden ze ooit tot de voorhoede van de NWOBHM beweging. Na Pyromania werd de muziek melodieuzer en toegankelijker met Hysteria als absoluut hoogtepunt. De nummers zitten ijzersterk in elkaar en de refreinen zitten al na een keer luisteren in je hoofd. Een belangrijke rol was weggelegd voor producer Mutt Lange die lang met de band in de studio verbleef om het album te perfectioneren. Het resultaat is een album om trots op te zijn, elk nummer staat als een huis en zit goed in elkaar. Dertig jaar later klinkt het album nog steeds geweldig. Met Women’ Rocket en Animal is het driemaal op rij raak met sterke hooks, onvergetelijke refreinen en fraaie harmonieën,  Love Bites is een prima ballad en Pour Some Sugar On Me is een stampende meezinger, Armageddon It swingt nog altijd heerlijk en het epische Gods Of War vormt een fraai middelpunt. Alleen de stemmen van Reagan en Tatcher herinneren je eraan dat het nummer niet bepaald van vandaag is. De tweede helft is minstens zo sterk met het fraaie titelnummer, het geweldige en opzwepende Excitable en de ingetogen afsluiter Love And Affection. Ik kan geen enkel minpunt noemen, zelfs het artwork is fraai. Het is jammer dat de band gitarist Steve Clark verloor door alcoholproblemen want anders had de band misschien zichzelf ooit nog overtroffen. Nu is en blijft ‘Hysteria’ voor altijd hun hoogtepunt.

Als bonus bij de 3 disc versie zitten de audio-opnamen van In The Round In Your Face, een concertfilm die de band in 1989 (in het VHS tijdperk) uitbracht. De opnamen werden gemaakt tijdens de Hysteria tournee en laten horen dat de band ook op het podium de perfectie benaderde. Tijdens nummers als Die Hard The Hunter en Stagefright rockt de band er stevig op los en horen we de heavy metal roots van de band terug. Leuk is ook het intro uit ‘Dirty Harry’ met een tekst die elke Clint Eastwood fan vermoedelijk uit zijn hoofd opdreunen.

Concluderend mogen we stellen dat Hysteria de tand des tijds tot nu toe moeiteloos doorstaat. Een topplaat die nota bene in de Nederlandse Wisseloord studio’s werd opgenomen. Leuk is ook dat de eerste clip voor het album werd opgenomen in een circustent in Callantsoog.

Tracklisting Hysteria

 1. Women
 2. Rocket
 3. Animal
 4. Love Bites
 5. Pour Some Sugar on Me
 6. Armageddon It
 7. Gods of War
 8. Don’t Shoot Shotgun
 9. Run Riot
 10. Hysteria
 11. Excitable
 12. Love and Affection

Bonus Disc 2 en 3

 1. Rocket Intro/Do I Feel Lucky? (from the film Dirty Harry)
 2. Stagefright
 3. Rock! Rock! (Till You Drop)
 4. Women
 5. Too Late for Love
 6. Hysteria
 7. Gods of War
 8. Die Hard the Hunter
 9. Bringin’ On the Heartbreak
 10. Foolin’
 11. Armageddon It
 12. Animal
 13. Pour Some Sugar on Me
 14. Rock of Ages
 15. Photograph

Written in Music Nieuwsbrief