De terugkeer van Kelley Deal en The Breeders
Door op 20 januari 2013

R.RingTerug van weggeweest: Kelley Deal, de tweelingzus van Pixies-bassiste Kim Deal en samen met Kim het gezicht van The Breeders. Kelley Deal zal samen met Mike Montgomery op 5 februari onder de naam R. Ring een ep uitbrengen, gevolgd door een tour in maart. The Rise EP verschijnt op het Haagse Mass Market Recordings en telt vier songs, allemaal gloedjenieuw.

Deal over de nieuwe plaat: “Stemmen, gitaren en toetsen. Het is minimalistisch, chaotisch, rauw en wiegend, en dat allemaal tegelijk in 1 song. Het is nieuw. Het is, op zijn minst, een resoluut afscheid van de muziek die we maakten in andere bands”. The Rise EP is het eerste muzikale wapenfeit van Deal sinds de release van The Breeders-ep Fate To Fatal uit 2009.

The Breeders was in de jaren negentig een toonaangevende indieband die met de albums Pod (1990) en Last Splash (1993) en vooral de singles Cannonball en Divine Hammer (1993) goed scoorde in de alternatieve muzieklijsten. De prettig rammelende band speelde in Nederland voor flinke massa’s op Lowlands en Parkpop. In deze eeuw volgden nog twee albums: Title TK en Mountain Battles. Kelley Deal – die tot diep in de jaren negentig met een heroïneverslaving kampte – deed ook nog van zich spreken middels haar project The Kelley Deal 6000.

Op 3 juni zullen The Breeders hun succesplaat Last Splash in Paradiso weer voor het voetlicht halen. The Rise EP van Kelley’s project R. Ring is dus een mooie opwarmer voor dit nostalgische avondje.

R. Ring live in Nederland en België:

4 maart: De Grote Post, Oostende
5 maart L’Entrepot, Arlon
11 maart Vera, Groningen
13 maart LuxorLive, Arnhem
14 maart Paradiso, Amsterdam
15 maart Mezz, Breda
16 maart Paard van Troje, Den Haag
17 maart Vooruit, Gent