Colossa – New Day Rising
Door op 20 april 2013

Band: Colossa
Album_title: New Day Rising
Genre: Rock
Release_date: 04/01/2013
Label: Colossa Records
Rating: Drie sterren (3)
New Day Rising Colossa
3
3

Na een eerste EP in waarmee de heren van Colossa Serious Talent werden bij 3FM en een tamelijk goed ontvangen debuutalbum werd het nu tijd voor de opvolger. De door Guido Aalbers (o.a. Bertolf, Miss Montreal) geproduceerde en Howie Weinberg (Nirvana’s Nevermind) gemasterde plaat New Day Rising bevat stevige liedjes die toch toegankelijk zijn.

Colossa weet goed hoe het catchy liedjes moet schrijven, dat was al in het begin duidelijk. De EP en het debuutalbum Born To Make A Sound lieten al horen dat het (toen nog) trio goed wist wat het wilde maar zich soms nog een beetje in clichés uitdrukte. Bovendien was de muziek tamelijk hard.

Hard is het nog steeds, maar het is Colossa beter gelukt ideeën vorm te geven in een liedje. Op New Day Rising laat de nu vierkoppige band (bassist Joost Peeters en gitarist Dennis Peters voegden zich bij zanger/gitarist Remco Eijssen en drummer Dennis Meentz) zich meer zien. De teksten zijn direct en de muziek toch verteerbaar.

De eerste muzikale vergelijking die opkomt is Foo Fighters. Luister bijvoorbeeld eens naar Show Yourself of Strong. Rock en toch heel erg pop. Meezing- en dansbaar. Een tintelend gevoel in je buik. Spannend en toch heel herkenbaar. Net als Kensington is Colossa een Nederlandse band die ook die kneepjes van het muziek maken beheerst. Eerste single Hurricane is wat dat betreft slim uitgekozen: powerpop van de bovenste plank. Ook nummers als Into The Light en There’s No Such Thing (As Giving Up) zing je zo mee.

Hier is niet zoveel mis mee. Sterker, wil je geboekt worden en gehoord worden door een breed publiek, moet je een balans zien te vinden tussen interessante ingenieuze muziek maken en doen wat men al kent, oftewel clichémuziek die lekker in het gehoor ligt. Colossa heeft de ultieme balans gevonden en er staan dan ook minstens vijf potentiële hits op New Day Rising.

Tracklisting New Day Rising:

 1. Set It On Fire
 2. Show Yourself
 3. On My Mind
 4. Hurricane
 5. A Life Lost
 6. Into The Light
 7. What Are You Waiting For?
 8. There’s No Such Thing (As Giving Up)
 9. Strong
 10. Marilyn
 11. Go Go Go
 12. Little Trouble Girl

Livedata:

 • 19 april 2013: De Kelder, Amersfoort
 • 27 april 2013: De Gooth, Ridderkerk
 • 30 april 2013: ECI, Roermond
 • 3 mei 2013: dB’s, Utrecht
 • 17 mei 2013: De Oefenbunker, Landgraaf

Eerder verschenen op JimmyAlter.nl