Burnt Out Wreck – Swallow
Door op 30 april 2017

Band: Burnt Out Wreck
Album_title: Swallow
Genre: hardrock
Release_date: 02/10/2017
Label: Cherry Red Records
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3608984
Swallow Burnt Out Wreck
3
3

Heavy Pettin was in de jaren tachtig van de vorige eeuw een Schotse hardrockband die meehobbelde in de marge van de NWOBHM. Men verzorgde het voorprogramma voor een rits bekende bands, maar tot een doorbraak kwam het nooit. Van de meeste muzikanten werd later taal noch teken vernomen, maar plotsklaps is daar drummer Gary Moat die tegenwoordig als zanger op het podium staat.

Moat werkte naar verluidt dertig jaar aan dit debuutalbum. Hij noemt het de culminatie van alle bands die hem door de jaren heen hebben geïnspireerd. Het resultaat zal geen originaliteitsprijs winnen, maar zal fans van AC/DC en Krokus zeker kunnen bekoren. Behalve muzikaal klinkt Burnt Out Wreck namelijk ook vocaal als deze bands, Moat’s stem is een kruising tussen die van Bon Scott en Marc Storace.

Tijdens het openingsnummer Burnt Out Wreck horen we NWOBHM invloeden waarbij je moet denken aan bands als Jaguar en Tokyo Blade. Het titelnummer van de plaat Swallow had zo op AC/DC’s For Those About To Rock kunnen staan, een stampend nummer dat vocaal sterk doet denken aan Storace. Na het matige She’s The One komt Pullin’ It Out dat weer zo op Krokus’ Hardwire geperst had kunnen worden. Talk About Love swingt de pan uit terwijl Medusa en Flames weer sterk aan de begindagen van AC/DC doen denken. Niet alleen de Australiërs waren een inspiratie, ook Status Quo heeft invloed op Moat gehad te oordelen naar de boogie in Rocking Man. In slotstuk Best Of Your Life horen we weer NWOBHM invloeden, ditmaal van bands als Shiva en Budgie.

Swallow is een album voor liefhebbers van traditionele, strakke hardrock en werd oerdegelijk geproduceerd door Gary Moat en Steve Rispin. Laat je niet afschrikken door de foeilelijke hoes, die overigens wel goed past bij de naam van de band. AC/DC fans moeten maar eens luisteren, de slaggitaar klinkt als Malcolm Young ten voeten uit.

Tracklisting Swallow

 1. Burnt Out Wreck
 2. Swallow
 3. She’s The One
 4. Pulling It Out
 5. Talk About Love
 6. Medusa
 7. Flames
 8. She’s A Dirty Love
 9. Your Love (Is All I Need)
 10. Rocking Man
 11. Best Of Your Life

Written in Music Nieuwsbrief