Burning Rain – Epic Obsession
Door op 15 mei 2013

Band: Burning Rain
Album_title: Epic Obsession
Genre: hardrock, hardrock
Release_date: 05/17/2013
Label: Frontiers
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3199418
Epic Obsession Burning Rain
4.5
4.5

Eens in de zoveel tijd komt er hardrockplaat uit waar alles aan klopt. Het debuut van Blue Murder was zo’n kraker, net als Holy Diver van Dio of 1987 van Whitesnake. In diverse media werden vorig jaar het debuut Gravitas van de Britse band Furyon en Bleed & Scream van het Zweedse Eclipse opgehemeld, maar die albums bleken ondanks tal van sterke punten toch te weinig gevarieerd. Het album Epic Obsession van Burning Rain is wel raak. Het album klinkt als een klok staat bol van puike composities, vlammend gitaarwerk, een pompende ritmesectie en fraai zang. Een complete verrassing is dat niet want de grote man achter Burning Rain is gitarist Doug Aldrich. De blonde snarenplukker was ook al mede-verantwoordelijk voor de laatste twee sterke Whitesnake albums (Bad To Be Good en Forevermore).

Aldrich zit als gitarist en componist op het niveau van John Sykes in zijn beste dagen en kan zowel goede uptempo nummers schrijven (luister eens naar het geweldige Ride The Monkey) als meeslepende ballads. Een originaliteitsprijs zit er natuurlijk niet in, want Burning Rain beweegt zich over gebaande paden maar doet dat zo goed dat liefhebbers van klassieke hardrock deze schijf met gejuich zullen ontvangen.

Burning Rain bestaat sinds 1998 en werd opgericht door Doug Aldrich. Aldrich en zanger Keith St John die door vrienden aan elkaar werden voorgesteld. De band debuteerde een jaar later en kreeg lovende reacties in de rockmedia en van fans. In 2000 volgde de opvolger Pleasure To Burn met daarop sterke liedjes als Fireball en Stone Cold. In 2001 verliet Aldrich de band en sloot zich aan bij Dio en stapte in 2003 over naar Whitesnake. Aldrich is nog steeds prominent lid van Whitesnake, maar nu Coverdale op leeftijd raakt en het wat kalmer aan doet, heeft hij zijn handen vrij om verder te gaan met zijn eigen band. Medio mei verschijnt het derde album Epic Obsession. De hoge verwachtingen worden volledig waargemaakt; de harde, bluesy rock nummers zijn stuk voor stuk knallers; harde, aanstekelijke riffs, flitsende solo’s en sterke melodielijnen. Naast Aldrich en St John bestaat de band uit bassist Sean McNabb (Dokken, ex Quiet Riot) en drummer Matt Starr die eerder speelde bij Ace Frehley. De Europse versie van het album telt twee bonusnummers, een luidruchtige cover van Led Zeppelin’s Kashmir en een akoestische versie van Heaven Gets Me By.

Burning Rain levert met Epic Obsession een van de beste hardrockalbums van de 21e eeuw (tot op heden) af dat hoog zal eindigen in menig jaarlijstje. De hoogste score kennen we niet toe want het rebellie-element om het echt een klassieker te maken (denk Appetite For Destruction, Van Halen I) ontbreekt. Eind jaren tachtig was dit een gegarandeerde million seller geweest, eens kijken hoe veel stuks men vandaag de dag kan slijten. Heerlijke schijf!

Tracklisting Epic Obsession:

 1. Sweet Little Baby Thing
 2. The Cure
 3. Till You Die
 4. Heaven Gets Me By
 5. Pray Out Loud
 6. Our Time Is Gonna Come
 7. Too Hard To Break
 8. My Lust Your Fate
 9. Made For Your Heart
 10. Ride The Monkey
 11. Out In The Cold Again
 12. When Can I Believe In Love
 13. Kashmir*
 14. Heaven Gets Me By (acoustic)*