Bruce Springsteen – The Ties That Bind – The River Collection (boxset)
Door op 21 december 2015

Artiest: Bruce Springsteen
Album_title: The Ties That Bind – The River Collection (boxset)
Genre: Roots, Rock
Release_date: 12/03/2015
Label: Columbia
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3465610
The Ties That Bind – The River Collection (boxset) Bruce Springsteen
4.5
4.5

Na het grote succes van de uitgebreide boxset The Promise, die volledig om Springsteens meesterlijke vierde album Darkness On The Edge of Town (1978) draaide, verschijnt er dan nu de boxset The Ties That Bind – The River Collection. Een boxset die alles bevat wat er met de release van Springsteens dubbelalbum The River (1980) samenviel.

De versie om aan te schaffen is de boxset met 4 CD’s en 3 DVD’s. Met het originele album op 2 CD’s, de enkele albumversie op CD 3 en, altijd het mooist, een complete CD met outtakes. Daarnaast is er op DVD 1 een prachtige documentaire te vinden over het maken van het album en is er op DVD 2 een registratie van twee concerten die rond de albumrelease plaatsvonden bijgesloten.

Dat The River een meesterlijk en super gevarieerd album is weten we natuurlijk al decennialang. Het blijft een opvallend gegeven dat Springsteen in eerste instantie een enkel album aan platenlabel Columbia afleverde en dit vervolgens terugtrok. Niet tevreden over het album nam hij ruim een jaar de tijd om nieuwe songs te schrijven en op te nemen (zoals Springsteen het zelf zei: ‘The songs lacked the kind of unity and conceptual intensity I liked my music to have. So we went back in the studio’). Uiteindelijk kreeg hij zoveel inspiratie dat er een hele berg nieuwe songs bijkwamen. Na een scherpe selectie bleven er meer dan genoeg songs over om van The River een dubbelalbum te maken.

Geheel anders dan de donkere sfeer van Darkness On The Edge Of Town, was The River een grotendeels optimistisch, heerlijk spontaan klinkend rockalbum waarop alle leden van zijn geweldige E-Street Band optimaal opvielen en waarbij de livesfeer van Springsteen en zijn band nu ook in de studio perfect werd getroffen. Met de ingetogen titeltrack als onverwachte wereldhit lag vervolgens de hele wereld aan hun voeten. Met songs als Hungry Heart, Two Hearts, Sherry Darling, Independance Day, Ramrod, Drive All Night en Point Blank werd The River zelfs een ware zegetocht. En nog mooier: de klasse van de nieuwe songs was gelijk aan die van het alom gelauwerde Darkness On The Edge Of Town.

Met de boxset The Ties That Bind – The River Collection wordt nu ook mooi duidelijk waarom Springsteen nogmaals de studio indook. De eerder aan Columbia aangeboden enkele versie van het album, bijgesloten als extra disc in de box, kon echt nog wel wat extra klassiekers gebruiken. De allermooiste disc is natuurlijk die met niet eerder uitgebrachte studio-opnamen die het album niet vonden. De fraaie muzikale diversiteit van de songs vatten Springsteen’s enorme creatieve boost die volgde op de enkele versie mooi samen. In totaal 22 tracks die met Paradise By The ‘C’, Stray Bullet, The Time That Never Was, Little White Lies en The Man That Got Away meesterlijke tracks heeft. Maar er zijn er nog veel meer die ijzersterk zijn. Binnen die 22 tracks had een geweldig opvolgalbum gezeten.

Voor de boxset werd net als bij The Promise: The Darkness On The Edge Of Town Story een documentaire geschoten. The Ties That Bind is een uur lange film die gemaakt en geproduceerd werd door Grammy en Emmy-winnaar Thom Zimny. Vooral de teksten van Springsteen zijn interessant als hij vertelt over het maken van het album. Gelardeerd met een akoestisch The River-songs spelende Springsteen en mooie beelden uit de studio is ook The Ties That Bind een meer dan interessante docu geworden. Nog veel mooier zijn de live DVD’s. Onder de titel Bruce Springsteen & The E Street Band: The River Tour, Tempe 1980 werd vanuit bestaande beelden een nieuwe film gemaakt die door het gebruik van 4 camera’s (een luxe destijds) de geweldige drive van de band weergeeft. De film bevat 24 songs en is met 2 uur en 40 minuten een absolute traktatie. Opgenomen op 5 november 1980 in Arizona State University in Tempe wordt dit concert als een van de allerbeste van Springsteen en de E-Street Band gezien. En geheel terecht zo we nu kunnen zien. De E-Street band is op stoom en Springsteen zelf niet minder. Inclusief vroege, lekker onstuimige live versies van nummers van The River. De 20 minuten opnamen die aan de film zijn bijgevoegd laten Springsteen en zijn band in Lititz, PA zien terwijl ze de songs aan het oefenen zijn. Prachtig materiaal ook.

Naast de 4CD’s en de 3 DVD’s is in de boxset van The Ties That Bind – The River Collection een prachtig dik, 148 pagina’s tellend, koffietafelboek bijgesloten met meer dan 200 niet eerder uitgebrachte of niet vaak eerder vertoonde foto’s en voorzien van teksten van Mikal Gilmore.

Tracklisting The Ties That Bind – The River Collection:

CD1 (The River):

 1. The Ties That Bind
 2. Sherry Darling
 3. Jackson Cage
 4. Two Hearts
 5. Independence Day
 6. Hungry Heart
 7. Out In The Street
 8. Crush On You
 9. You Can Look (But You Better Not Touch)
 10. I Wanna Marry You
 11. The River

CD2 (The River):

 1. Point Blank
 2. Cadillac Ranch
 3. I’m A Rocker
 4. Fade Away
 5. Stolen Car
 6. Ramrod
 7. The Price You Pay
 8. Drive All Night
 9. Wreck On The Highway

CD3 (The River: Single Album):

 1. The Ties That Bind
 2. Cindy
 3. Hungry Heart
 4. Stolen Car
 5. Be True
 6. The River
 7. You Can Look (But You Better Not Touch)
 8. The Price You Pay
 9. I Wanna Marry You
 10. Loose End

CD4 (The River: Outtakes):

 1. Meet Me In The City
 2. The Man Who Got Away
 3. Little White Lies
 4. The Time That Never Was
 5. Night Fire
 6. Whitetown
 7. Chain Lightning
 8. Party Lights
 9. Paradise By The C
 10. Stray Bullet
 11. Mr. Outside
 12. Roulette
 13. Restless Nights
 14. Where The Bands Are
 15. Dollhouse
 16. Living On The Edge Of The World
 17. Take ’em As They Come
 18. Ricky Wants A Man Of Her Own
 19. I Wanna Be With You
 20. Mary Lou
 21. Held Up Without A Gun
 22. From Small Things (Big Things One Day Come)

DVD 1:

 • The Ties That Bind (Documentary)

DVD 2: The River Tour, Tempe 1980 – Concert Part 1:

 1. Born to Run
 2. Prove It All Night
 3. Tenth Avenue Freeze-Out
 4. Jackson Cage
 5. Two Hearts
 6. The Promised Land
 7. Out in the Street
 8. The River
 9. Badlands
 10. Thunder Road
 11. No Money Down
 12. Cadillac Ranch
 13. Hungry Heart
 14. Fire
 15. Sherry Darling
 16. I Wanna Marry You
 17. Crush on You
 18. Ramrod
 19. You Can Look (But You Better Not Touch)

DVD3: The River Tour, Tempe 1980 – Concert Part 2:

 1. Drive All Night
 2. Rosalita (Come Out Tonight)
 3. I’m A Rocker
 4. Jungleland
 5. Detroit Medley
 6. Where The Bands Are (Credits)

Bonus: The River Tour Rehearsals:

 1. Ramrod
 2. Cadillac Ranch
 3. Fire
 4. Crush On You
 5. Sherry Darling