Bon Jovi – New Jersey (deluxe)
Door op 03 juli 2014

Band: Bon Jovi
Album_title: New Jersey
Genre: Poprock
Label: Mercury
Release_date_reissue: 06/26/2014
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3324167
New Jersey Bon Jovi
4.5
4.5

Vanaf medio jaren tachtig tot begin jaren negentig was melodieuze hardrock bijzonder populair in de Verenigde Staten en tot op zekere hoogte ook in Europa en Japan. In het kielzog van Mötley Crüe, Ratt, Dokken en Nightranger verkochten tientallen bands miljoenen exemplaren van hun albums. Het merendeel van die bands zoals Cinderella, Poison, Winger en Slaughter had louter succes in de VS en Canada, maar er was een band die wereldwijd enorme successen boekte en dat was Bon Jovi. Na het debuut uit 1984 toerde de band intensief en ging steeds betere albums maken. Bij album nummer drie, Slippery When Wet, was het raak en scoorde men wereldhits met Living On A Prayer, You Give Love A Bad Name en de ballad Wanted Dead Or Alive. Liedjes die bijna dertig jaar nog steeds op de radio te horen zijn en steevast in top XXX lijstjes aller tijden opduiken.

Tijdens de zeer lange tournee voor dat album had men volop inspiratie en veel ideeën voor een nieuw album. Men had zelfs zoveel liedjes dat men moeiteloos een dubbelalbum kon vullen. Het platenlabel (Mercury) vond dat geen goed idee en eiste één album. Met hulp van fans werd een keuze gemaakt en kwam uiteindelijk New Jersey uit de persen. Na de release groeiden maar liefst vijf van de 12 liedjes uit tot een hit: Bad Medicine, Lay Your Hands On Me, I’ll Be There For You, Born To Be My Baby en Living In Sin. In de jaren tachtig gebeurde het vaker dat 5 singles van één album warden getrokken (Prince’s Purple Rain, Michael Jackson’s Thriller, Bruce Springsteen’s Born In America), maar vandaag gebeurt dat niet meer. New Jersey was en is een van de betere Bon Jovi albums en stamt dus uit de tijd dat de band nog echt een band was. Bassist Alec Jon Such was nog van de partij en de heren spendeerden veel tijd met elkaar in tourbussen, hotels en jams . De band tussen de leden was sterk en dat resulteerde in puike poprockliedjes die bijna allemaal zijn voorzien van catchy hooks en meezingbare refreinen. Gelukkig durfde de band toen ook nog echt te spelen zoals te horen is in sterke albumtracks als Homebound Train en Blood On Blood. Hoe anders is dat vandaag de dag; Such en ook Sambora zijn vertrokken, de bandleden wonen ver van elkaar in luxe villa’s en brengen meer tijd in hun zwembad door dan met elkaar. Gevolg is een reeks slappe albums waar maar geen eind aan komt, getuige de laatste misbaksels The Circle en What About Now.

Terug naar 1988. De werktitel voor het geplande dubbelalbum was Sons Of Beaches en het materiaal dat nooit het licht zag, staat wel op deze heruitgave. Dat is fijn, heel fijn zelfs want de meeste liedjes zijn dik in orde. Judgment Day, Full Moon High, Love Hurts (geen cover van Nazareth) en Growing Up The Hard Way zijn prima. Let’s Make It Baby is minstens zo goed als het materiaal dat de originele plaat wel haalde en later alsnog op een Bon Jovi album verscheen net als bijvoorbeeld Diamond Ring. Gelukkig klinkt het materiaal allemaal prima en zijn het geen ruwe demo’s.  House of Fire is een nummer dat de band schonk aan Alice Cooper die het later opnam voor zijn Trash album. Het liedje Does Anybody Really Fall In Love Anymore? ging naar Cher die er een bescheiden hitje mee scoorde. Een wijze les voor bands in hun beginjaren: blijf liedjes schrijven in je topdagen, maar breng ze niet allemaal uit. Later in je carrière komen ze je wellicht nog heel goed van pas. Van Halen scoorde op hun laatste album A Different Kind Of Truth immers ook dankzij veel liedjes die stamden uit de hoogtijdagen van de band. Aan het originele album zijn ook nog B-kantjes toegevoegd zoals het werkelijk uitstekende Love Is War en de Thin Lizzy cover The Boys Are Back In Town.

Eind jaren tachtig opende Bon Jovi de deuren voor andere bands in de voormalige Sovjet-Unie. New Jersey was de eerste plaat van een Westerse band die officieel in de Sovjet-Unie werd uitgebracht. De band speelde ook op het Moscow Music And Peace festival toen de muur nog in Berlijn stond en kreeg daar gezelschap van Motley Crue, Scorpions, Ozzy Osbourne en Cinderella. New Jersey heeft dus niet alleen muzikale, maar ook cultuurhistorische waarde. Het album is geen meesterwerk in de traditionele zin, maar wel een uiterst genietbare plaat die herinneringen oproept aan een fijn en tamelijk zorgeloos rocktijdperk. De teksten zijn behoorlijk cheesy, maar alleen een zeurpiet zal zich daaraan storen. Fans van Bon Jovi zullen verrukt zijn over deze heruitgave want de bonusschijf is beter dan de laatste vier officiële Bon Jovi schijven bij elkaar. Er is ook nog een super deluxe uitgave met een DVD, maar die versie heeft uw nederige recensent helaas niet ontvangen.

Geniet ervan want dit niveau gaan de drie overgebleven multimiljonairs van Bon Jovi nooit meer halen.

Tracklisting New Jersey (deluxe):

DISC 1:

 1. Lay Your Hands On Me
 2. Bad Medicine
 3. Born To Be My Baby
 4. Living In Sin
 5. Blood On Blood
 6. Homebound Train
 7. Wild Is The Wind
 8. Ride Cowboy Ride
 9. Stick To Your Guns
 10. I’ll Be There For You
 11. 99 In The Shade
 12. Love For Sale
 13. The Boys Are Back In Town (Cover van Thin Lizzy)
 14. Love Is War (B-side van Living In Sin single)
 15. Born To Be My Baby (Akoestische versie)

DISC 2:

 1. Homebound Train
 2. Judgment Day
 3. Full Moon High
 4. Growin’ Up The Hard Way
 5. Let’s Make It Baby
 6. Love Hurts
 7. Backdoor To Heaven
 8. Now And Forever
 9. Wild Is The Wind
 10. Stick To Your Guns
 11. House Of Fire
 12. Does Anybody Really Fall In Love Anymore?
 13. Diamond Ring