Blackberry Smoke – Like An Arrow
Door op 14 oktober 2016

Band: Blackberry Smoke
Album_title: Like An Arrow
Genre: Southern rock, rootsrock
Release_date: 10/14/2016
Label: Earache Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3594284
Like An Arrow Blackberry Smoke
3.5
3.5

De term ‘stilstaan’ zal je tevergeefs zoeken in het woordenboek van Blackberry Smoke. Nauwelijks een jaar na Holding All the Roses komt het kwintet uit Atlanta aanzetten met een opvolger. Luiheid kan je  Charlie Starr en kompanen bezwaarlijk aanwrijven, tussen de uitgebreide tournees worden regelmatig nieuwe werkstukken uitgebracht. L

ike an Arrow onderscheid zich van zijn voorgangers door een meer gevarieerde aanpak. De beproefde formule blijft intact, de op solide ritmiek( Brit en Richard Turner gebouwde southernrock, in de traditie van Lynyrd Skynrd en The Allman Brothers Band en verwant met Black Crowes, die andere band uit Atlanta, drijft als vanouds op de gitaartandem Starr/Paul Jackson en het toetsenwerk van Brandon Still.

Het op moddervette riffs gebouwde Waiting For The Thunder hangt  niet bepaald een opgewekt toekomstbeeld op van onze wereld, gitzwarte bespiegelingen die door het ontspoorde hammondorgel nog aan kracht en impact winnen. Let It Burn gaat met een identiek dynamisch elan verder op stompende beat en flitsende pianoboogie. Even gas terugnemen met de in melodieuze countryrock verpakte boodschap ‘don’t let the good times pass you by’. Positieve raad die met de doemerige titeltrack Like An Arrow in een massief metal-achtig idioom gedrenkt letterlijk wordt weggedrumd.

Running Through Time is een door geïnspireerde snarenspinsels en orgel opgebouwde jam en met de funky groove en clavecimbel in Believe You Me lonken naar de sound van de prille Little Feat en met de authentieke, soulvolle southern rock van Free On The Wing zweven we verder richting Deep South. Duane, de survivor van The Allman Brothers voelt zich niet te beroerd om even mee te zingen in deze ballade die de karakteristieke lazy southern feel van Macon, Georgia uitademt, het zegt veel over het niveau en positie van Blackberry Smoke.

Tracklisting Like An Arrow:

 1. Waiting For The Thunder
 2. Let It Burn
 3. The Good Life
 4. What Comes Naturally
 5. Running Through Time
 6. Like An Arrow
 7. Ought To Know
 8. Sunrise In Texas
 9. Ain’t Gonna Wait
 10. Workin’ For A Workin’ Man
 11. Believe You Me
 12. Free On The Wing