Black Sabbath – Dehumanizer
Door op 28 februari 2011

180g
2LP
Klaphoes
(via EMI)
Band: Black Sabbath
Album_title: Dehumanizer
Soundsid: 2881301

Het mag toch een opmerkelijke keuze heten, dat een onbekender en ook minder goed ontvangen album van Black Sabbath, nu als een special edition cd wordt uitgebracht en ook nog eens op dubbel 180 gr vinyl. Het is zeker niet het slechtste Sabbath werk, maar ook zeer zeker niet het beste.

Dehumanizer was een reunie van de Mob Rules-samenstelling van Sabbath in een tijd (1992) dat zowel Sabbath als Dio met een dalende fanbase te maken hadden. Op papier was dit een geweldige set, in werkelijkheid pakte het wat anders uit. Het artwork was sowieso ontzettend lelijk en doet meer denken aan een Duitse metalband op Steamhammer uit die tijd. Ook de songtitels en teksten vielen in negatieve zin op. Het waren niet Geezer Butler zijn donkere krochten, maar Dio die het merendeel had geschreven. De draken en tovenaars haalde hij gelukkig niet van stal. Daarentegen is het wel een feit dat op dit album Dio qua zang in topvorm was. Wellicht is dat en het feit dat hij ons verlaten heeft al reden genoeg voor deze release. Ook Iommi legt een aantal memorabele riffs neer, maar het mocht allemaal niet baten. Het album flopte volledig.

In de liner notes op de binnenkant van de hoes valt ook te lezen dat de totstandkoming van dit album heel wat voeten in aarde had. Het was een moeilijk proces. Na 19 jaar kijken we natuurlijk wel weer anders naar albums en dan blijken Computer God, TV Crimes en Master Of Insanity toch wel erg goede nummers. Maar, eerlijk is eerlijk, de rest is wat gewoontjes. Het is gewoonweg geen classic album.

De extra schijf biedt veel leuks. Een single edit van Master Of Insanity en een live versie daarvan en vijf andere live versies van o.a. TV Crimes, Children Of The Sea en Neon Knights.

Tracklisting Dehumanizer:

SideA

 1. Computer God
 2. After All (The Dead)
 3. TV Crimes
 4. Letters From Earth
 5. Master Of Insanity

SideB

 1. Time Machine
 2. Sins Of The Father
 3. Too Late
 4. I
 5. Buried Alive

SideA

 1. Master Of Insanity (Single Edit)
 2. Letters From Earth (B-Side Version)
 3. Time Machine (Wayne’s World Version)
 4. Children Of The Sea (Live in Tampa, Florida 25-7-92)

SideB

 1. Die Young (Live in Tampa, Florida 25-7-92)
 2. TV Crimes (Live in Tampa, Florida 25-7-92)
 3. Master Of Insanity (Live in Tampa, Florida 25-7-92)
 4. Neon Knights (Live in Tampa, Florida 25-7-92)