Backyard Babies – Four By Four
Door op 26 augustus 2015

Band: Backyard Babies
Album_title: Four By Four
Genre: Rock
Release_date: 08/28/2015
Label: Gain Productions
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3432919
Four By Four Backyard Babies
4
4

De Backyard Babies zijn terug en dat was toch lange tijd onzeker. Gelukkig zijn alle problemen overwonnen, hebben de afzonderlijke bandleden zichzelf weer opnieuw uitgevonden en bleek dat de optredens weer zo goed bevielen dat er ook aan een nieuw album gewerkt kon worden.

Four By Four is 100% het beste van wat Backyard Babies te bieden hebben. Alles is weer aanwezig. De catchy gitaar en zanglijnen, koortjes en de opzwepende ritmesectie. Maar de band valt niet in herhaling. De lange afwezigheid is zonder meer goed gebruikt. De solo activiteiten van Dregen en Nicke Borg (lees ook het interview) hebben bijgedragen aan het feit dat de individuele leden muzikaal zijn gegroeid. Four By Four draait al enige tijd overuren en het album verveelt nog steeds geen moment. Sterker nog, ik ga ‘m beter en beter vinden. Vooral omdat de band in staat geweest is ook een aantal mooiere, gevoeligere rocksongs vast te leggen ( het zeer mooie Mirrors bijvoorbeeld dat echt een hoogtepunt is, of Bloody Tears), maar ook vanwege een paar bijzondere muzikale uitstapjes. Het meest bijzondere is Walls. Dit nummer start als een akoestische country rock (met akoestische bas!) song, die vervolgens vol elektrisch wordt doorgezet om te eindigen in een encore dat ergens het midden houdt tussen een soundtrack van een horrorfilm en metal.

Daar tegenover staan klassieke Backyard Babies nummers zoals Piracy en Never Finish Anything. Uptempo rockers overladen met een overdosis aan pakkende hooks. Of het zeer poppy Wasted Years.

Het is goed dat ze besloten hebben door te gaan. Four By Four bewijst dat het vuur wel degelijk terug is en dat de band alleen maar is gegroeid. Af en toe kan zo’n zelf relativerende pauze best goed zijn. All killers no fillers deze 9 songs. Kan niet wachten om ze op Speedfest te zien.

Tracklisting Four By Four:

  1. Th1rt3en Or Nothing
  2. I’m On My Way To Save Your Rock ‘n Roll
  3. White Light District
  4. Bloody Tears
  5. Piracy
  6. Never Finish Anything
  7. Mirrors (Shall Be Broken)
  8. Wasted Years
  9. Walls