Aqua Nebula Oscillator – Spiritus Mundi
Door op 04 december 2013

Band: Aqua Nebula Oscillator
Album_title: Spiritus Mundi
Genre: psychedelica
Release_date: 10/31/2013
Label: TeePee Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3246249
Spiritus Mundi Aqua Nebula Oscillator
3.5
3.5

Aan het einde van het jaar wordt het tijd om ook wat cd’s die door de grote stroom nog niet behandeld zijn, op te pakken. Bijvoorbeeld het uit Parijs afkomstige, illustere gezelschap Aqua Nebula Oscillator. Spiritus Mundi is het 4e album van de band die in verschillende bezettingen bestaat sinds 1999, maar de kans is groot dat voor een groot deel dit de eerste kennismaking met deze cult formatie is.

Na een bijzonder lang en onheilspellend intro komt langzaam Up To The Sky op gang. Relaxt, donker en vol sferische gitaarpartijen en een soepele lekker lome baspartij. Een psychedelische opbouw naar het veel meer beukende Turn Our Your Mind. Lekker opzwepende sixties garagerock vol psychedelische solo’s. Alhoewel het daaropvolgende Jungle Man (met exotisch ritme) en Halo Tears twee hele rustige en goeie sixties nummers zijn, begint toch het sterke accent wat te storen. Het valt vooral op als de zang wat zuiverder in de mix zit. Roller Coaster is een cover van The 13th Floor Elevators en ANO laat het allemaal wat donkerder en smeriger klinken. Leuk, omdat de jaren 60 invloeden over het hele album sterk doorklinken, hebben ze deze versie juist iets meer een rock feel gegeven, zoals Monster Magnet het ook had kunnen doen.

Human Toad is weer een heerlijk vuige garagetrack met psychedelische trekjes en een goeie break met hammond dat sterk aan The Doors doet denken. Het album wordt afgesloten met het rustige Frankie.

Spiritus Mundi is een lekker vreemd album dat het midden houdt tussen Hawkwind, Pink Floyd en Monster Magnet. De band staat bevestigd voor Afterburner 2014

Tracklisting Spiritus Mundi:

 1. Spiritus Mundi
 2. Up To The Sky
 3. Turn Our Your Mind
 4. Jungle Man
 5. Halo Tears
 6. Roller Coaster
 7. Crystal Man
 8. Human Toad
 9. Tu Seras Rol
 10. Varansi
 11. Frankie