AC/DC snapt er geen bal van
Door op 14 maart 2011

Band: AC/DC
Album_title: Live At River Plate
Genre: hardrock
Label: Sony

AC/DC brengt  in mei een concertregistratie op DVD uit die werd opgenomen tijdens de Black Ice wereldtournee. De DVD krijgt de titel Live At River Plate mee. Hoewel vrijwel iedereen begrijpt wat ze daarmee bedoelen is de titel feitelijk onjuist.

Het stadion in Buenos Aires waar AC/DC een aantal avonden optrad heet officieel Monumental Antonio Vespucio Liberti en ligt in de wijk Nuñez een paar kilometer van de rivier Rio de la Plata. In de volksmond heet het stadion al decennia lang Monumental. In het overigens sterk verouderde stadion speelt naast de Argentijnse nationale ploeg  Club Atletico River Plate haar thuiswedstrijden. River Plate is in Europa bekend door voetballers als Passsarella, Ayala, Crespo, Aimar, Saviola en straks Lamela en Funes Mori.

De DVD had dus eigenlijk Live At Monumental of Live in Nuñez moeten heten. Als ze het concert in Amsterdam hadden opgenomen, hadden ze het toch ook niet Live At Ajax genoemd, maar Live At The Arena. Dat AC/DC populair is bij de aanhang van River Plate is al langere tijd bekend. Iedereen die wel eens een thuiswedstrijd van River Plate heeft bezocht weet dat er iedere wedstrijd een groot AC/DC spandoek hangt op de tweede ring.

Vermoedelijk snapt AC/DC ook weinig van de rivaliteit tussen supporters van Argentijnse ploegen want supportes (hinchas) van Boca Juniors zullen geen DVD in huis halen met River Plate in de titel. Ook de aanhang van Independiente, Racing Club, San Lorenzo en Velez Sarsfield zal de titel vervloeken.

De tracklisting van de DVD is weinig verrassend. AC/DC speelt al jaren dezelfde setlist en voegt hooguit wat liedjes van het laatste albums toe om die van het voorlaatste album weer te schrappen. Uit de catalogus wordt altijd hetzelfde materiaal gespeeld, tot grote ergernis van de trouwe AC/DC aanhang.

De DVD bevat een bonusitem getiteld The Fan, The Roadie, The Guitar Tech & The Meat, dat is samengesteld uit interviews met de bandleden, hun crew en fans. De band geniet momenteel van een sabbatical en heeft geen concrete plannen voor een nieuw album, aldus zanger Brian Johnson. Na een slopende wereldtournee hebben ze rust nodig.

Bekijk hier de trailer:

Tracklisting Live At River Plate:

 1. Rock N Roll Train
 2. Hell Ain’t A Bad Place To Be
 3. Back In Black
 4. Big Jack
 5. Dirty Deeds Done Dirt Cheap
 6. Shot Down In Flames
 7. Thunderstruck
 8. Black Ice
 9. The Jack
 10. Hells Bells
 11. Shoot To Thrill
 12. War Machine
 13. Dog Eat Dog
 14. You Shook Me All Night Long
 15. T.N.T.
 16. Whole Lotta Rosie
 17. Let There Be Rock
 18. Highway To Hell
 19. For Those About To Rock (We Salute You)