Earth Wind & Fire – The Complete Columbia Masters Collection(boxset)
Door op 14 oktober 2013

Band: Earth Wind & Fire
Album_title: The Complete Columbia Masters Collection(boxset)
Genre: Soul/Hiphop
Label: Columbia
Release_date_reissue: 10/14/2013
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3016962
The Complete Columbia Masters Collection(boxset) Earth Wind & Fire
4.5
4.5

Zoals met zoveel bands worden momenteel hele oeuvres in een handige boxset uitgebracht. Zo ook bij Earth Wind & Fire. Met het nieuwe album Now Then & Forever net in de winkels is dan wel een heel goed gekozen moment.

Maar als je vanaf het eerste Columbia album Last Days and Time (de band had daarvoor al 2 albums voor Warner gemaakt) de groei van de band beluisterd wordt wel heel erg duidelijk dat de band een absolute buitencategorie was gedurende de midden jaren 70. Vanaf That’s The Way Of The World, het (officieel 6de) album waarop de band haar indrukwekkende funk meets soulsound definieerde, wordt de band zo ongelooflijk goed dat het daarna alleen maar minder kon worden.

Met het live album Gratitude en de studioalbums Spirit, All ’n All (de definitieve doorbraak naar het grote publiek, mede door de wereldhit Fantasy) en I Am stond de band op eenzame hoogte. De songs en weergaloze productie van grote bandleider Maurice White, de geweldige falset van Philip Bailey, de fantastische band met een hoofdrol voor bassist Verdine White (de broer van), de briljante blazerssectie en de overrompelende live shows maakten Earth Wind & Fire in die jaren een waar fenomeen.

In de dikke boxset, samengesteld door EW&F godfather Maurice White zitten ondermeer de 15 Columbia (geremasterde) albums (dus van Last Days And Time uit 1972 t/m Heritage uit 1990), een mooi 40 pagina tellend boekwerk met foto’s en commentaar van White zelf en een speciale bonusschijf (onder de opvallende titel The Universe of Earth, Wind & Fire) met twee niet eerder uitgebrachte tracks van het Touch The World album en 2 geweldige live tracks opgenomen in Rio in 1980.

De boxset The Complete Columbia Masters Collection:

 1. Last Days and Time
 2. Head to the Sky
 3. Open Our Eyes
 4. That’s the Way of the World
 5. Gratitude
 6. Spirit
 7. All ‘N All
 8. Best of Earth, Wind & Fire Vol. 1
 9. I Am
 10. Faces
 11. Raise!
 12. Powerlight
 13. Electric Universe
 14. Touch the World
 15. Heritage
 16. Bonus Disc: Constellations: The Universe of Earth, Wind & Fire