Zoot Woman – Things Are What They Used To Be
Door op 11 september 2009

Band: Zoot Woman
Album_title: Things Are What They Used to Be
Genre: Dance
Release_date: 08/21/2009
Label: Snowhite
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2662171
Things Are What They Used to Be Zoot Woman
3.5
3.5

Het is inmiddels alweer zes jaar geleden dat ze een album afleverden. Zoot Woman, een van de meest talentvolle electropopbands van deze eeuw is eindelijk terug. Het trio uit Reading, met in de gelederen Stuart Price, ook bekend als Jacques Lu Cont of Les Rythmes Digitales, kwam in 2000 bovendrijven met de prima single It’s Automatic.

In 2001 volgde Living In A Magazine, een sterk album vol stijlvolle, gladde electropop. Zoot Woman klonk nog meer eighties dan menig band uit de jaren tachtig. En de bandleden waren nog maar begin twintig. In hun jeugdige overmoed coverden ze zelfs Kraftwerk (The Model) om vervolgens met Living In A Magazine en passant een clubhit te scoren.

Waardering alom voor Zoot Woman en de groep consolideerde haar pas verworven status in 2003 met het album Zoot Woman. Wederom gingen stijl en inhoud moeiteloos samen in licht melancholieke popsongs, vakkundig verpakt in een smakelijk eighties jasje. Een van de visitekaartjes was de stemmige single Grey Day. Moody disco in optima forma, niet in het minst dankzij het ontwapenende, melancholieke stemgeluid van Johnny Blake.

Stuart Price hield zich vervolgens als musical director bezig met twee wereldtournees van Madonna, werkte kort samen met New Order, en maakte een flinke berg remixen, waaronder enkele voor The Killers en Coldplay. Zijn remix van Talk van laatstgenoemden leverde hem een Grammy op. Ondanks zijn overvolle agenda wist Price de afgelopen jaren nog kans te zien met Zoot Woman wat muzikale nootjes rond te strooien middels de relatief robuuste singles We Won’t Break (2007) en Live In My Head (2008). Maar waar bleef dat album nu?

Stevig

Welnu, dat album ligt er. Wat opvalt is dat de plaat niet bij Wall Of Sound is verschenen, jarenlang de thuishaven van Zoot Woman. The Things Are What They Used To Be verschijnt op het relatief obscure Duitse Snowhite. Price en consorten klinken over het algemeen een stukje steviger dan voorheen. Gelukkig koppelen de heren dit wel weer aan uitnodigende songs zodat de pop appeal behouden blijft. Saturation bouwt op als een pittige technotrack maar vliegt nergens echt uit de bocht. Witness zit dan wel vol vervorming, maar de song blijft de basis. Lust Forever komt dichtbij een rocksong maar dan wel eentje in een Stuart Price-arrangement. Verfrissend en prikkelend derhalve.

Hoewel de band duidelijk blijkt geeft van muzikale groei en nieuwe invalshoeken zijn een aantal nummers niet veel meer dan ‘leuk’: opener Just A Friend Of Mine brengt de stemming er direct in en is een prettige, zij het weinig verheffende opener. De muziek op Blue Sea sluit mooi aan op de titel maar als compositie is het nummer geen hoogvlieger. Het titelnummer van het album lijkt compositorisch overigens ook vrij dun, maar de batterij aan elektonica maakt veel goed. Helemaal in de remixversie waarop we aan het eind van het album nog even getrakteerd worden.

Parels

Things Are What They Used To Be kent echter voldoende hoogtepunten: de ‘oude’ singles ‘We Won’t Break’ en ‘Live in My Head’ zijn – in hun opgepoetste versies – prima tracks die het album alleen maar beter maken. Take You Higher doet qua zang wat denken aan de Pet Shop Boys en valt verder op door het live drumgeluid. More Than Ever, een stuwende, doorleefde song met een verrassende akoestische break is bijzonder geslaagd. Memory, is een ander staaltje van gedreven, gevoelvolle electropop. Keyboards en effectbakken worden hier leeggetrokken maar alles wordt in goede banen geleid. Wat overblijft is een nieuwe parel in het snoer van Zoot Woman. Zoals ook Lonely By Your Side, een cover van Azzido Da Bass, dat is.

Fijn nieuw plaatwerk dus, van de vaandeldragers van de 21ste eeuwse electropop. En begin oktober live te bewonderen in Amsterdam (Melkweg) en Rotterdam (Rotown). De goede verstaander heeft aan een half woord genoeg.

Tracklisting Things Are What They Used To Be:

 1. Just A Friend Of Mine
 2. Lonely By Your Side
 3. More Than Ever
 4. Saturation
 5. Take You Higher
 6. Witness
 7. Lust Forever
 8. Memory
 9. We Won’t Break
 10. Things Are What They Used To Be
 11. Blue Sea
 12. Live In My Head