Zazi – Siren Song
Door op 12 juli 2013

Band: Zazi
Album_title: Siren Song
Release_date: 06/14/2013
Label: Red Line
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 1068764
Siren Song Zazi
3.5
3.5

Zin in een zeer vrolijkmakende cd? Drie Amsterdamse dames hebben die zojuist afgeleverd. Zazí noemen ze zich en het album heet Siren Songs.

Het drietal zingt zowel afzonderlijk als samen een mix van songs in het Frans, Engels, Noors, Spaans en Duits en begeleidt zichzelf daarin op een bont palet aan instrumenten: cello, mandoline, ukelele, ukelelebas, accordeon, piano, cello, gitaar en percussie. Sabien, Dafne en Margriet begonnen een paar jaar geleden, na een ontmoeting in Parijs, met zeer eigenzinnige bewerkingen van het werk van anderen. Gaandeweg kwamen daar steeds meer eigen nummers bij. Op deze cd zijn er tien nieuw en twee gecovered.

Du Willst Mir An Die Wäsche, in Duitsland vorig jaar een grote dance-pophit voor Jennifer Rostock, wordt hier heel sereen uitgevoerd.

Cats In The Cradle, in de jaren zeventig geschreven door Harry Chapin en later tot een hit gezongen door Ugly Kid Joe, staat ook op deze cd. Maar je moet verdomd goed luisteren naar het Noorstalige Ride Ranke om daar deze rock classic in te herkennen. Los van de taalbarrière is deze cover propvol rare geluidjes en tempowisselingen gestopt. Zazí is uniek. Als er dan toch vergelijkingen gemaakt moeten worden, is de eerste naam die te binnen schiet die van Lais. Dit Belgische trio begon twintig jaar geleden met middeleeuwse madrigalen, maar is inmiddels een zeer breed georiënteerd gezelschap. Zazí lijkt die brede focus meteen al hebben.

De eigen nummers mogen er zowel tekstueel als muzikaal beslist zijn. Een van de twee inmiddels verschenen singles, Turn me On, werd vorig jaar zomer al opgepikt door Radio 2. Dat de dames op die single productionele hulp kregen van het team achter Caro Emerald was niet alles bepalend, het zal wel geholpen hebben om Radio 2 juist deze single uit het enorme aanbod te vissen. Op het nieuwe album werkt het trio samen met Fay Lovsky, met wie ze het nummer Tour De France schreven. Ze stonden inmiddels ook al in het voorprogramma van de Noorse groep Katzenjammer, ze deden al vier tournees langs de westkust van Amerika, traden op in Canada op uitnodiging van een van de oprichters van Cirque du Soleil en waren met hun theatervoorstelling Zazí Speelt al twee seizoenen in de theaters te zien.

Nu hun eerste album uit is, trekt het trio allereerst voor promotie naar Duitsland. Vanaf november is hun tweede theaterprogramma Sirene in Nederland te zien. Dit album vormt er de nieuwsgierigmakende opmaat voor.

Tracklisting Siren Song:

 1. Siren Song
 2. Tour De France
 3. Turn Me On
 4. Black Irish
 5. Romantik
 6. All You Need
 7. Don’t Walk In
 8. Ride Ranke
 9. Harvey
 10. Porqué Tu Vas
 11. Du Willst Mir And Die Wäsche
 12. Lullaby