Young Dreams – Between Places
Door op 15 maart 2013

Band: Young Dreams
Album_title: Between Places
Genre: Alternative, Pop
Release_date: 03/14/2013
Label: Modular Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3180468
Between Places Young Dreams
4
4

Young Dreams is een prima verrassing uit Noorwegen. Hun debuutalbum Between Places is een rijk debuut met songs die alle kanten opstuiteren en de popgeschiedenis opnieuw interpreteren.

Vrijwel alle Scandinavische landen hebben de gave om met heel origineel klinkende bands te komen die ook nog eens muziek maken met een enorme internationale allure. Bij Young Dreams is dat niet anders. Bizar dat een band uit Bergen, Noorwegen, waar het, zoals de band zelf zegt, 400 dagen per jaar regent, met wellicht het meest zonnig klinkende album van dit jaar op de proppen komt. De heerlijk lome Californische zon, van een rijke dosis geestverruiming voorzien, spat uit de groeven. Want Californie is het eerste wat in je opkomt met die aan Beach Boys herinnerende vocalen.

Young Dreams is vooral het project van componist/Multi-instrumentalist Mattias Tellez en zanger Rune Vanderskog die al een flink aantal jaren bezig zijn. In 2009 startten ze een eigen studio (Orland Oye schonk ze een mixer en computer) en begonnen ze te werken aan de songs die nu op Between Places staan. Tellez had al heel wat songidee├źn liggen en Vanderskog ging er in de studio mee aan de slag. Juist in de eigen studio bleek de klik tussen Tellez en Vanderskog ideaal te zijn. De tijd die ze namen om aan de songs te werken bleek steeds perfect besteed en alle songs werden laag voor laag opgebouwd en steeds sterker. Allebei voorzien van goede oren wat aangaat de muziekgeschiedenis werden de songs voorzien van gloedvolle vocalen en de exact juist instrumentatie. (Een band met daarin onder meer de broer van Rune op bas was rond die tijd ook al samengesteld).

Between Places is een album van nu maar met de glans van alles wat de popgeschiedenis zo kleurrijk maakt. Er wordt in de songs volop geput uit de fijne classic popstructuren van de 60er en 70er jaren en deze worden dan fascinerend gecombineerd met de electronic pop van de jaren 80 en 90. Het maakt de songs op het album aantrekkelijk en spannend. De band verkrijgt op hun debuut wel degelijk een eigen geluid al klinken diverse invloeden wel wat harder door. De Beach Boys referentie klinkt in bijvoorbeeld When Kisses Are Salty wel heel prominent. Zowel in de zang van Vanderskog (en de prachtige koortjes) maar zeker ook in de aan Brian Wilson verslaafde songstructuren van Tellez. Maar het klinkt daarbij als een ode en niet als gemakzuchtige kopiedrift. Vergelijkbaar met bands als Vampire Weekend (het verwante First Days of Something) of Grizzly Bear (Footprints) proberen ook de mannen van Young Dreams de popmuziek opnieuw uit te vinden door verschillende oude elementen met nieuwe te verbinden. Het maakt Between Places een erg aanstekelijk album en als de band de songs live met net zoveel enthousiasme en overtuiging weet te brengen zou Young Dreams zomaar een van de grote verrassingen van 2013 kunnen worden.

Tracklisting Between Places:

  1. Footprints
  2. Wounded Hearts Forever
  3. Fog Of War
  4. First Days Of Something
  5. When Kisses Are Salty
  6. Dream Alone, Wake Together
  7. The Girl That Taught Me To Drink And Fight
  8. Through The Turnstiles
  9. Young Dreams