Wooden Shjips – Back to Land
Door op 14 november 2013

Band: Wooden Shjips
Album_title: Back To Land
Genre: psychedelica
Release_date: 11/11/2013
Label: Thrill Jockey
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3250655
Back To Land Wooden Shjips
4.5
4.5

Met het vorige, nogal zware, album West van The Wooden Shjips werden de luisteraars een zwart gat ingezogen om pas bij de release van Back To Land weer terug te keren op aarde. Alhoewel…… Met de bezwerende zang van Eric ‘Ripley’ Johnson gecombineerd met de zwevende, dreunende en repetitieve gitaarrock klinken de Woonden Shjips  helderder als voorheen. Toch vertoeven ze nog steeds buiten de dampkring. Back to Land is wel net iets meer gestroomlijnd en gepolijst dan wat we van de Wooden Shjips gewend zijn. Het totaal blijft echter een gigantisch verslavende trip.

Brein achter de Wooden Shjips, Ripley Johnson, ook met zijn vriendin Sanae Yamada actief met Moon Duo en nog niet lang geleden in Nederland, omschrijft het genre psychedelica als een grote muzikale trip out of space. Combinaties met krautrock en invloeden van obscure japanse psychedelische groepen als Fushitsusha vervolmaken het geheel en nemen je mee op reis naar onbesuisde en ruimtevreemde bestemmingen.

Nummers als In the Roses en Other Stars laten de connectie met de voorliefde van Krautrock van Ripley en consorten duidelijk horen. Een grote spacetrip waarbij met minimalisme en de eeuwigdurende drone nummers als Servants en Everybody Knows volledig tot hun recht komen. Een zinderende ruimtereis als een Major Tom die de weg naar aarde bijna heeft teruggevonden.

Is het hun beste album? Hun toegankelijkste is het zeker.

Tracklisting:

  1. Back To Land
  2. Ruins
  3. Ghouls
  4. These Shadows
  5. In The Roses
  6. Other Stars
  7. Servants
  8. Everybody Knows