Wooden Saints – You Were The One Who Volunteered
Door op 17 oktober 2013

Band: Wooden Saints
Album_title: You Were The One Who Volunteered
Genre: Folk, dreampop
Release_date: 10/18/2013
Label: Silence du Monde
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
You Were The One Who Volunteered Wooden Saints
3.5
3.5

Arjen de Bock en Viktor van Woudenberg en hun muzikale vrienden ofwel Wooden Saints hebben na het succesvolle debuutalbum I Know Why Your House Is On Fire uit 2012 terug met een nagenoeg live en (semi-)akoestisch ingespeelde plaat: You Were The One Who Volunteered. Bovendien werden de liedjes niet van tevoren gerepeteerd. Er kan dus bijna gesproken worden van een rechtstreekse opname van een spontane jam, waarbij alle muzikanten in één ruimte (in dit geval Silence du Monde, een landhuis in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug) staan te spelen. Dat heeft ervoor gezorgd dat “de plaat veel meer zegt over wie wij zijn”.

De plaat klinkt een stuk losser dan de voorganger. Dat doet de levendigheid ten goede. Bovendien klinken de liedjes meer samenhangend, terwijl op de eerste plaat allerlei stijlen en invloeden te horen waren. Het is wederom een tamelijk dromerige plaat geworden, maar één die veel vrijer en speelser klinkt dan I Know Why Your House Is On Fire. Wooden Saints lijkt beter te weten hoe het wil klinken.

Als Wooden Saints één ding goed heeft gedaan is de releasedatum. Het album klinkt als een soundtrack voor de herfst. In albumopener en single What If The Parachute Won’t Hold klinkt de zangeres donker en warm in de coupletten en hoog en urgent in de refreinen. Een popliedje met spookachtige elementen. (Bescheiden, want de meeste nummers zijn van hetzelfde hoge niveau) hoogtepunten zijn Lion On A Leash, het new-wave achtige All Is Art In You, She Cuts The Highs en de laatste drie nummers, die een soort drieluik lijken te vormen:

Het sprookjesachtige lied We Love The Night (inclusief xylofoon en zalvende koortjes) is de ultieme nachtmuziek, voor de slapeloze mensen onder ons. Vervolgens worden de mensen die ’s nachts niet slapen in koor wakker gezongen in Daydreamer, een lied met strijkers en dwarsfluiten. Dat lied loopt vervolgens soepel over in afsluiter Let’s Skip The Poetry (met de repeterende songtekst “Is there / room for / one more / encore?”), een eveneens prachtlied met onder meer trompet en piano-ondersteuning.

Tracklisting You Were The One Who Volunteered:

 1. What If The Parachute Won’t Hold
 2. Lion On A Leash
 3. All Is Art In You
 4. My Heart Is A Cave
 5. We’ve Been Discovered
 6. She Cuts The Highs
 7. Warnings Don’t Move You
 8. Alpha Bravo Charlie Disco
 9. We Love The Night
 10. Daydreamer
 11. Let’s Skip The Poetry

Eerder verschenen op MusicFromNL