Wooden Arms – Tide
Door op 07 oktober 2014

Band: Wooden Arms
Album_title: Tide
Genre: Alternative
Release_date: 09/12/2014
Label: Butterfly Collectors
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3339409
Tide Wooden Arms
4
4

Interessante nieuwe band dat Wooden Arms. Hun songs zijn een tamelijk briljante mix van alternatieve folk, electronics en klassiek. De supermooie (veelal meerstemmige) vocalen, rijke arrangementen en strijkers op Tide geven een groot gevoel voor muzikale schoonheid prijs.

Het muzikale concept van de band is die van een klassieke crossover. De band werd in 2012 in Norwich opgericht door pianist/songschrijver Ales Carson met violiste Jessica Diggins, cellist Fynn Titford-Mock, gitarist Jeff Smith en singer-songwriter/vocaliste Milly Hirst. Als laatste kwam de excellente drummer en multi-instrumentalist Alex Mackenzie bij de band. Hij voorziet het geluid van de band ook van samples.

Op eerste uiting Tide (tussen een ep en een album in) zijn maar 6 songs te vinden, maar wel 6 die duidelijk laten horen dat we met een heel bijzonder collectief te maken hebben. Zoals de 5 door Carson geschreven songs doen hunkeren naar veel meer is het de door Smith geschreven opener December die gelijk de prachtige toon zet voor wat Tide is. Wat een bloedmooie stem heeft Smith en wat een prachtig opgebouwde compositie is dit. De meerstemmig vocalen vallen ook gelijk op.

De songs van Carson zijn van eenzelfde klasse. Vooral het titelnummer, met zijn weergaloze strijkers, verfijnde pianospel en meerstemmig vocalen, is van een absolute schoonheid. De song bouwt zich daarnaast zo majestueus op dat je, je er volledig over verbaast dat we hier met een eerste opnamen van een band te maken hebben.

Het fraaie Vicenarian, met zijn slimme elektronische loop, en songs als Waiting, Noah en de prachtafsluiter False Start laten een band horen die absoluut weet spannende songs/composities te schrijven en deze met veel emotie en klasse uit te voeren. Juist door het gebruik van andersoortige instrumenten creëert de band een sound die vrijwel onvergelijkbaar is. Het aparte geluid wordt daarnaast voorzien van veel energie en overtuigingskracht. Zeer benieuwd hoe ze dat live doen. Als de band de juiste balans ook op het podium weet te vinden zouden ze wel eens sensationeel kunnen zijn.

Tracklisting Tide:

  1. December
  2. Vicenarian
  3. Tide
  4. Waiting
  5. Noah
  6. False Start