Wings Over America – 2013 in feestpakket
Door op 10 april 2013

Van de heruitgaven van zijn solowerk heeft Paul McCartney de afgelopen jaren al net zozeer serieus werk gemaakt als van het werk van The Beatles. Onder zijn persoonlijke supervisie verschenen al re-releases van McCartney I (1970) en McCartney II (1980), Ram (1971) en vanzelfsprekend zijn meesterwerk Band On The Run (1973).

Eind mei verschijnt een 2013-heruitgave van Wings Over America, de van oorsprong driedubbel-LP die in 1976 verscheen van de tournee die Paul en Linda McCartney, Denny Laine, Jimmy McCullogh en Joe English maakten in het voorjaar van 1976. Het was hun eerste tournee in de Verenigde Staten en markeerde, twee jaar na McCartney’s artistieke solo-doorbraak met het album Band On The Run, de erkenning van Wings als stadion-act. Paul McCartney, die bewust klein en bescheiden was begonnen aan zijn solo-carrière, met clubtoertjes in kleine busjes door Europa, had het spook van The Beatles eindelijk verslagen.

In muzikaal opzicht is Wings Over America niet alleen een overzicht van de hoogtepunten uit McCartney’s Beatles- en solo-carrière, het album geldt ook zelf als een hoogtepunt in McCartney’s catalogus. Het was de tijd dat groot-groter-grootst de norm was geworden in de rockmuziek en Wings deed daar graag aan mee.

De heruitgave van komend voorjaar belooft daar ‘verpakkingstechnisch’ nog een paar flinke scheppen bovenop te doen.

De driedubbele LP wordt op twee cd’s geperst, een derde cd bevat als bonus een extra audioregistratie van een concert uit deze tournee. Op dvd is daarnaast de tv-documentaire Wings Over The World (75 minuten) bijgevoegd. Onderdeel van de Deluxe Edition Box Set is verder een pakket souvenirs en foto’s van de concerttour, een boekwerk van de beroemde journalist David Fricke dat het verhaal van Wings Over America vertelt en een collectie foto’s van Linda McCartney dat het leven ‘on the road’ vastlegt zoals alleen zij dat kon.

Daarmee is de Wings-koek nog niet op, want tegelijk verschijnt onder de titel Rockshow een concertfilm op dvd waarop Wings is te zien tijdens de Wings Over The World-tour in 1975 en 1976, de grootste toernee die de groep ooit zou ondernemen. Oorspronkelijk een samengevatte versie van het concert in Seattle, dat in 1980 al op Betamax te krijgen was, nu komt voor het eerst het volledige concert op Blue Ray en dvd voorhanden.

Om deze laatste uitgave extra onder de aandacht te brengen, is er onder het motto ‘one night only’ een eenmalige bioscoopvertoning van Rockshow in 500 theaters verspreid over de hele wereld. In Nederland is de film op 16 mei te zien in Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Tilburg, Den Haag en Helmond.

Informatie daarover: http://rockshowonscreen.com