×

Nieuws

23 april 2013

Willy Moon, een smakelijke maaltijdsoep

Geschreven door: Pauline Stroosnijder

Label: Universal

WillyMoon13Apr13-140crWilly Moon’s debuut album Here Is Willy Moon is het langverwachte vervolg op een EP die in december jl. verscheen in digitaal format. Hij is momenteel op tournee in Europa en gaf onlangs in het altijd sfeervolle Bitterzoet aan de Amsterdamse Spuistraat een kort maar strak concert ten overstaan van 300 fans.

Moon (Christchurch, Nieuw Zeeland, 1989) is voor het eerst in Amsterdam. Weliswaar stond hij eerder op Nederlandse podia, (o.a. Lowlands), maar dit is toch echt een eerste kennismaking met de hoofdstad. Zijn eerste indruk: “Veel dronken Engelse toeristen en grachtenhuizen met grote ramen. Ik zou hier wat graag willen wonen!” Na de soundcheck heeft hij tijd voor een interview. Haartjes nat achterover gekamd, strak in coltrui en tweed broek beschrijft hij zichzelf als iemand die genres mengt. Hij beschrijft zijn muziek als een maaltijdsoep, alles kan erin, eclectisch, alles mag . “Ik wil geen genre, wil nergens bij horen. Het enige wat ik wil, is muziek maken en niet ergens bij móeten passen. Bij mijn muziek voelt het of je in een fabriek komt waar alle muziek wordt ge-recycled ; ik pak wat ik kan gebruiken.”

WillyMoon13Apr13-003_bwZijn muzikale invloeden gaan terug naar zijn jeugd in Nieuw Zeeland. “Toen ik zeven jaar was begon ik gitaar te spelen. Ik heb les gehad van drie leraren in drie jaar tijd, maar mijn vader was mijn grote inspirator, want hij maakte thuis ook muziek en leerde mij zo de basisbeginselen van het gitaarspelen.“

Hij vindt het lastig om te zeggen welke band of artiest van beslissende invloed is geweest op zijn carrière. “Mijn grootste invloed is waarschijnlijk mijn pc. Ik luister naar alles op mijn laptop en maak al mijn muziek op mijn pc. Het luisteren naar anderen op mijn laptop maakt dat ik mijn muziek eigenlijk constant aanpas. Ik ben een perfectionist, ben nooit tevreden.” Desalniettemin toont Moon’s muziek een sterke affiniteit met de muziek van Bo Diddley. “Hij en Buddy Holly waren degene die mij destijds hebben aangespoord om zelf nummers te gaan schrijven. Hún muziek, dat was voor mij een openbaring . Ik vond hun muziek zo simpel, zo toegankelijk, alsof iedereen het had kunnen schrijven. De eerste nummers die ik ooit schreef waren dan ook gebaseerd op Bo Diddley nummers. Ik heb hem helaas nooit live mogen zien. Jammer, want ik had het helemaal te gek gevonden.”

Moon startte zijn muzikale carrière omdat hij niet wist wat hij wilde. “Ik ben gaan reizen, zat destijds een tijd in Duitsland en er gebeurde helemaal niks in mijn leven. Ik voelde mij een mislukkeling en moest toch íets gaan doen. Muziek maken was iets waar mijn hart lag. Wat is er dan mooier dan een beroep kiezen wat je echt heel leuk vindt? Toen ben ik maar begonnen met het schrijven van eigen nummers.”

Moon vestigde aandacht op zich met I Wanna Be Your Man, zijn allereerste clip op Youtube. Hij heeft een grote voorliefde voor cinema en cineasten, clips maken ziet hij als een uit de hand gelopen hobby. “De meeste van mijn clips zijn gemaakt door mijn vriendin, zij is filmmaker van beroep. Maar ook bij het maken van mijn andere clips ben ik altijd heel erg betrokken geweest bij het bedenken van concepten voor mijn video’s. YouTube heeft enorm bijgedragen aan de manier waarop ik mijn muziek componeer en hoe ik mijn muziek benader. Mijn carrière was heel anders gelopen als er geen internet was geweest, het heeft mijn creativiteit enorm positief beïnvloed. Dat komt natuurlijk door de tijd waarin ik ben opgegroeid. Ik luister al vanaf mijn jeugd naar alles op het internet, alle muziek is daar immers vrij toegankelijk voor iedereen. Je hoeft niet meer naar een platenzaak te gaan, je kunt overal alles krijgen. Ik vind dat een groot voordeel, het heeft mijn carrière vleugels gegeven.”

WillyMoon13Apr13-015“Zo nam ik I Wanna Be Your Man op in 2011 en zette het meteen online. Ik had nog niks anders opgenomen. Feitelijk had het een jaar geduurd voordat het af was. Ik heb heel erg uiteenlopende gedachten over de muziek die ik maak, ik ben een perfectionist en dat zorgt ervoor dat mijn nummers daardoor voortdurend veranderen en dus duurt het proces wat langer. De meeste artiesten maken een album en kiezen daaruit een single, maar ik doe het net andersom: eerst de single, daarna pas het album. Dat is uit noodzaak geboren, want ik had nog geen platencontract en ik wilde gewoon mijn muziek online zetten.” Eind 2012 ontdekte Universal Music hem en kwam zijn eerste EP uit in december. Pas in april 2013 volgde zijn debuutalbum Here’s Willy Moon, met daarop 14 tracks, waaronder de singles I Wanna Be Your Man en Yeah Yeah. Het album toont de veelzijdigheid van Moon, zijn talent om earworms te creëren is ontegenzeggelijk groot. Het kost dagen om zijn liedjes uit je hoofd te krijgen. Soms roept het herinneringen op aan Frankie Goes To Hollywood, halverwege de jaren 80 grossier in hitgevoelige meezingers.

De tracklist van zijn debuutalbum verraadt zijn fascinatie met de jaren 60: She Loves You, I Wanna Be Your Man (Beatles en Stones), Yeah Yeah (Georgie Fame). Moon voegde twee covers toe aan de tracklist: Shakin’ All Over van Johnny Kid And The Pirates en Sonny & Cher’s Bang Bang. “Ik ben dol op de jaren 60 muziek. Het is prachtig, heel erg goed geschreven en bijzonder interessante materie voor componisten. Mensen zullen nog heel lang naar de muziek uit deze periode blijven luisteren. Jaren 60 muziek zal t.z.t. zeker weer een nieuwe betekenis krijgen. Over 100 jaar zullen mensen nog steeds vol bewondering luisteren naar de Beatles, net zoals mensen nu nog steeds geboeid zijn door het Impressionisme, Popart, etc. “

Moon’s imago wordt gekenmerkt door zijn retrolook: lange zwarte jassen, loafers, coltruien en achterover gekamd haar, herinnerend aan de Mod periode in Engeland. In hoeverre heeft dat bijgedragen aan zijn succes? “Ik heb geen idee of dat heeft bijgedragen. Ik draag deze kleren omdat ik vind dat het past bij mij en mijn muziek. Ik vind het gewoon leuk, denk ik. Er was ooit een tijd waarin de mannenmode een mooie compromis vond tussen stijl en mannelijkheid. Dat sprak mij aan.”

Dit jaar is een druk jaar voor Moon. Meer shows volgen in de komende 6 maanden en naar alle waarschijnlijkheid ook de opvolger van Here’s Willy Moon. “Ik vind nieuwe nummers schrijven het leukste wat er is. Dit jaar volgt er hopelijk nog een EP in de UK, maar die beslissing ligt nog bij mijn platenmaatschappij.” Er zijn inmiddels ook enkele remixes van zijn werk uitgebracht. Moon heeft twijfels over de kwaliteit daarvan: “Remixes, 99% kan zo de vuilnisbak in. Het kost veel tijd en moeite om de juiste mensen te vinden om jouw werk te mixen. En ik heb meer interesse en belang in het schrijven van nieuwe nummers dan in het zoeken naar de juiste mixers. Over het algemeen vind ik al die remixes rotzooi .”

Willy Moon gaat het podium op en speelt een vloeiende set van 45 minuten. Erg kort voor iemand met zoveel in zijn mars. Zijn naam zal nog vaak gaan vallen. Houd hem in de gaten.

Foto’s: Ans van Heck