Who’s Next: Yori Swart
Door op 10 juli 2013

Artiest: Yori Swart
Genre: Pop, Rock, Alternative

In Who’s Next gaan we op zoek naar talent in Nederland wat een groot publiek verdient. Zangeres/songschrijver Yori Swart is zo’n groot talent.

Wanneer ben je begonnen met muziek maken?
Sinds ik me kan herinneren. Ik was altijd aan het zingen en zat vanaf mijn 4e in een kinderkoor. Ik verzon toen al zelf melodietjes en riep mijn moeder s’nacht’s wakker om te vragen of ze al bestonden.

Op welk moment wist je dat muziek je toekomst was?
Ik dacht niet perse over de toekomst, maar heb altijd gedaan wat ik op dat moment het liefste wilde doen en dat was muziek maken. Ik heb vroeger wel moeilijke tijden mee gemaakt waarin het echt het enige was waar ik me aan vast klampte en toen wilde ik maar een ding; er mijn leven van maken en zoveel mogelijk mensen bereiken. Ik wilde altijd mensen helpen en merkte dat muziek een communicatie middel is waarmee mensen dichter bij elkaar komen te staan. Zo dacht ik ook ooit op mijn 10e de politiek in te willen om muziek te maken voor George Bush, omdat ik hem niet aardig vond dus had ik het lumineus idee om mooie klassieke gitaar stukken voor hem te spelen zodat hij liever zou worden, maar ik ben blij dat ik daarin ben tegengehouden.

Hoe voelde het toen je eerste CD af was en hoe ging het proces?
Dat was écht fantastisch. Ik dacht in eerste instantie dat het onmogelijk was om de dingen die je in je hoofd hebt op een schijfje te proppen. Maar door keihard te werken, eerlijk te blijven naar jezelf en met meerdere mensen te werken, lukt het. We waren aan het opnemen in Bullet Sound boven en onder ons was Frans Bauer aan het opnemen. Hij zei; ‘Oef, je eerste CD!? Dat is als een bevalling maar dan zonder bloed. succes’. En hij had gelijk, as always

Ben je veranderd met het maken van je tweede album?
Het beruchte tweede album moet nog komen. Maar ik heb tussendoor wel een EP, LP, gemaakt die alleen op Vinyl is verschenen. Daarin ben ik zeker veranderd. Ik wilde vooral weer even heel graag alleen met akoestisch gitaar. Voor een tweede album moet er iets nieuws gebeuren en om dat overzicht te krijgen moet je terug naar de basis om vervolgens nieuwe steentjes te bouwen. Ik ben super impulsief en dat werkte bij deze EP/LP heel goed. Hierin heb ik gekozen voor rauw en heb alles ‘live’ opgenomen om de magie te pakken van wat er op een podium gebeurd. Dat is gelukt. Het is vrij alternatief en echt voor de liefhebber.

Wat is er uniek aan jou?

Wat moet ik daar nou op zeggen (Lachend). Dat ik ben wie ik ben. Wat moet ik daar nou op antwoorden. Mijn keuzes maakt niemand en anders om. Ik hou niet van normaal, ben een dromer en een keiharde werker. Houd van uitdaging, zoek angsten op, kick op het donker en hou van de dag en ochtend. Ik hou van muziek maar ook van het leven. Mijn probleem is dat ik heel veel dingen leuk en interessant vind waardoor ik ineens leraar of bioloog wil worden of een wereldreis wil maken met de fiets, in het buitenland wil wonen of therapeut wil worden. Daarnaast interesseer ik me in mensen, ik vind mensen interessant en bijzonder maar hou er ook van om alleen te zijn.

Wat is je doel voor later?
Dit is mijn doel voor altijd: genieten van de dingen die ik doe en altijd met passie en overtuiging het leven de ogen in kijken. Ik had vroeger altijd een briefje boven mijn bed hangen; ‘Don’t dream it, do it.’ Al kan ik soms ook lui zijn doe ik mijn best dit vol te houden.

Is er een muzikant waarmee je echt samen zou willen werken?
Ja, twee in het bijzonder. Thomas Dybdahl en Daniel Lanois.
Thomas is een bijzondere muzikant die gevoel en muziek weet samen te smelten. Hij snapt de essentie van rust en ruimte in muziek. De enige man ooit die een handtekening op mijn gitaar heeft mogen zetten
Daniel Lanois heeft o.a. samen gewerkt met Emmylou Harris en Trixie Whitley.
Ook hij bezit deze gave en is een bijzonder getalenteerd muzikant en persoon die ik respecteer. Het zou een eer zijn om ooit met een van deze twee mensen te mogen werken.

Welke Nederlandse muzikant verdient volgens jou een push?
Sofie Letitre is een bijzonder persoon en muzikant. Ze is opgegroeid in Zuid-Afrika, werkt nu als psycholoog en maakt fantastische muziek. Haar stem heeft een warm gerustellend karakter en is heerlijk om naar te luisteren. Ze zegt dat ze zelf langzaam aan de weg wil timmeren maar ze werkt ondertussen keihard, heeft een bijzonder debuut gemaakt en met haar 7 koppige band knalt ze de festivals af dit jaar. Check deze vrouw! She needs a push.

Het verschil tussen Yori Swart en Weigh In Weigh Out is te merken en het zegt veel over de kwaliteiten van deze dame. Yori Swart is zeker een van de dames op om te letten voor de komende jaren.