Voortreffelijke Randy Newman in Desmet
Door op 04 mei 2011

Artiest: Randy Newman
Album_title: The Randy Newman Songbook Vol.2
Genre: Pop
Label: Nonesuch Records

In een speciale showcase voor Radio 2 liet de legendarische Randy Newman op dinsdagavond (3 mei 2011) weer eens horen hoe vreselijk goed zijn liedjes toch zijn.

Omdat op 6 mei The Randy Newman Songbook Vol.2 in de winkels komt te liggen was dit concert gepland. Net als Vol.1 is ook dit album een registratie van Newman die zijn songs achter de piano gezeten, zonder opsmuk, voor het voetlicht brengt. Zonder de overproductie, zoals hij zelf ironisch zegt, klinken zijn songs net zo briljant of misschien nog wel indringender dan ze ooit op album zijn vastgelegd. Juist door de pure opzet klinken zijn briljante teksten nog directer en valt op hoe hij grappige, politieke, ronduit kritische teksten weet te vervolmaken met net die ene zin die optimaal ontroert.

Het concert in het Desmet was opgezet door Radio 2 en prijswinnaars mochten tussen de songs door vragen stellen die vooraf hadden ingestuurd. Aangezien de vragen leuk waren en Newman er veel zin in had klopte het optreden. In de antwoorden klinkt Newman al net zo oprecht en grappig als in zijn teksten. Opvallend was daarbij dat hij vertelde dat hij ooit was gevraagd een song voor Michael Jackson te schrijven, maar dat deze niet geselecteerd was ‘…sorry but we have far too many songs, and yours is not selected..’.

Maar het ging natuurlijk om Newman die een 12tal songs ten gehore bracht. Een prachtige selectie kwam voorbij. Van de verrassende opener You Can Leave Your Hat On naar Birmingham en van Baltimore en Short People naar tranentrekkend mooie versies van Losing You en Same Girl. Van het fraaie Dixie Flyer naar Feels Like Home en Marie. Natuurlijk is een uur nooit genoeg om al het fraais wat Newman over al die jaren geschreven heeft te vatten. Maar er nu er weer over een nieuwe Europese tour gesproken wordt was dit dus de perfecte aankondiging. Tot die tour ligt nu dus de prachtcollectie The Randy Newman Songbook Vol.2 in de winkels. Niet te missen!