Various Artists – De Beste Singer-Songwriters van Nederland
Door op 03 oktober 2012

Album_title: De beste singers-songwriters van Nederland
Genre: Pop, Roots
Release_date: 10/03/2012
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3138163
De beste singers-songwriters van Nederland
3
3

Voor veel mensen die zich als ‘popkenner’ afficheren, zal het tot op de dag van vandaag een onbekend fenomeen zijn: ‘De Beste Singer-songwriter van Nederland’, dat is vast weer zo’n variant op ‘Idols’ of ‘The Voice Of Holland’, een ‘vleeskeuring’ waar beginnende artiesten worden goedgekeurd of afgekeurd door een jury. De meesten worden na hun auditie meteen als ongeschikt weggestuurd, voor de rest volgt een afvalrace, waarbij de winnaar een ‘platencarrière’ in het vooruitzicht wordt gesteld. Hoe succesvol zo’n platencarrière meestal is: vraag maar aan Jim Bakkum, Leoni Meijer of Ben Saunders, om nog maar de bekendste ‘talenten’ te noemen. Wie vanwege dat vooroordeel afgelopen zomer niet heeft gekeken naar het VARA/BNN-programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’, heeft een hoop goeie muziek gemist.

Bedenker en presentator Giel Beelen begon ook met een afvalrace, maar die nam maar een klein gedeelte van de programmaserie in beslag. Beelen deed zelf de selectie, samen met collega’s van 3FM en met singer-songwriters variërend van Boudewijn de Groot, Wouter Hamel en Miss Montreal tot Tim Knol. De zeven uitverkoren singer-songwriters werden een hele zomer op sleeptouw genomen, deden workshops bij bekende zangers, moesten per week een nieuw liedje schrijven, als solist of juist met een band, ze mochten de studio in met de band van Anne Soldaat en ter afsluiting was er een optreden in Het Paard van Troje in Den Haag. Anders dan bij de RTL4-talentenjachten was het hier niet de bedoeling de kijkers zoveel mogelijk sms-centen uit de zakken te kloppen: “Wie de winnaar wordt, dat bepaal ik gewoon zelf,” liet Beelen vooraf al weten. Dat werd uiteindelijk Douwe Bob Posthuma, een jongen die qua uiterlijk, gedrag en muziekstijl meer dan vaag lijkt op de jonge Johnny Cash. Zijn Multicoloured Angel wordt al vaak gedraaid op de radio. Misschien omdat Beelen en zijn 3 FM-collega’s nauw betrokken waren bij het TV-programma, maar vermoedelijk toch ook omdat het een zeer pakkend liedje is.

De single klinkt een beetje gelikt, wie wil horen hoe Douwe Bob het nummer zong in Het Paard, begeleid door de band van Anne Soldaat, kan terecht op de cd De Beste Singer-Songwriters van Nederland, Daarop ook vier andere nummers van Posthuma, waarvan vooral I’m Ready To Stay duidelijk maakt dat dit meer kan worden dan een marionet van de platenindustrie. Posthuma is overigens de zoon van Simon Posthuma, die in de jaren zestig deel uitmaakte van het project The Fool, dat platenhoezen ontwierp voor onder meer Cream en The Hollies. In 1972 had hij samen met Marijke Koger een Top 40-hit met I Saw You onder de naam Seemon & Marijke.

Van de andere singer-songwriters op de cd maakt Nielson met zijn catchy Nederlandstalige songs de meeste indruk in als commercieel talent (zijn Beauty And The Brains stond al tijdens de tv-serie in de Mega Top 50). Tegelijk werd hij op tv al door Giel gewaarschuwd voor te veel ‘gladheid’. “Ik noem je voor de grap wel The Slick Motherfucker, maar blijf alsjeblieft ook gewoon van muziek houden”, klonk het advies.

Meest opvallende kandidaat was en bleef ‘Mevrouw Tamara’, die de kritiek op haar onbegrijpelijke teksten (en soms op haar gitaarspel) naast zich neer bleef leggen en volhardde in Spinvis-achtige teksten, met soms een grammaticale uitglijder: “Het maakt mij in de war / Maar zodra mijn hersenen meedoen, begint de vertwijfeling.”

De 33 tracks op deze cd zijn niet allemaal even sterk van kwaliteit of van uitvoering. Daniel Versteegh kreeg van de jury al te horen dat men hem meer zag als een schrijver van mooie songs voor anderen dan als ‘podiumbeest’. Het nummer Timid van Angela Moyra doet zijn naam ook nog iets teveel eer aan.

Dat alles neemt niet weg dat Giel Beelen in het boekje bij de cd kan aangeven dat hij trots is op het resultaat van het tv-programma. “Eerlijke oprechte televisie waar de liefde voor muziek altijd het allerbelangrijkste is gebleven,” schrijft hij. Beelen is niet bang voor de critici en durft grote woorden te gebruiken, als hij schrijft dat de cd weleens een collectors item kan gaan worden: “Kun je je voorstellen hoe gewild de verzamel-cd zou zijn waar het eerste werk van Jeff Buckley, James Taylor of John Mayer op staat? Voor een of meerdere van deze singer-songwriters is dit het begin van zo’n carrière.” Wellicht slaat Giel hier een beetje door. Maar waarschijnlijk is wel dat zijn zoektocht naar echte muzikanten, die bovendien hun vrijheid konden behouden (bewust hield hij de deelnemers geen platencontract voor) meer ‘blijverdjes’ zal opleveren dan de De Mol-talentenjachten.

“Jij speelt zo lekker met mijn band, neem jij ze maar over,” zei Tim Knol al tegen Douwe Bob.

Tracklisting De Beste Singer-songwriter van Nederland:

 1. Douwe Bob Posthuma – Standing Here Helpless
 2. Douwe Bob Posthuma – Beautiful
 3. Douwe Bob Posthuma – Take Me Home
 4. Douwe Bob Posthuma – I’m Ready To Stay
 5. Douwe Bob Posthuma – Multicolored Angel
 6. Mattanja Joy Bradley – Wash Me Momma
 7. Mattanja Joy Bradley – Little Baby
 8. Mattanja Joy Bradley – Shooting Stone
 9. Mattanja Joy Bradley – Sheerness On Sea
 10. Nielson – Je Kent Me Niet Eens
 11. Nielson – Blijf Bij Me
 12. Nielson – Binnen
 13. Nielson – Beauty And The Brains
 14. Rogier Pelgrim – Quiet Girl
 15. Rogier Pelgrim – Golddigger
 16. Rogier Pelgrim – Wake Me In The Morning
 17. Rogier Pelgrim Minds Eye Tramp
 18. Angela Moyra – Timid
 19. Angela Moyra – Poppin’
 20. Angela Moyra – Lay In Love
 21. Angela Moyra – Hati Sakit
 22. Daniel Versteegh – Dream Brother
 23. Daniel Versteegh – We’ll Overcome
 24. Daniel Versteegh – Stupidest Lie
 25. Daniel Versteegh – Another Year
 26. Mevrouw Tamara – Warm En Kleverig
 27. Mevrouw Tamara – Grote Gedachten
 28. Mevrouw Tamara – In De War
 29. Mevrouw Tamara – Prooi
 30. Mattanja Joy Bradley & Daniel Versteegh – Days Like These
 31. Angela Moyra & Rogier Pelgrim – Strange
 32. Mevrouw Tamara & Nielson – Middenweg
 33. Douwe Bob Posthuma & Wyke van Weelden – You Cut Out My Eyes