Van Dik Hout – Leef!
Door op 29 mei 2011

Band: Van Dik Hout
Album_title: Leef!
Genre: Pop
Release_date: 05/19/2011
Label: Sony Music Entertainment
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2923718
Leef! Van Dik Hout
3
3

Vier jaar na hun vorige album Alles Waar Ik Nooit Aan Begon maakt Van Dik Hout hun tweede debuutalbum met de pakkende titel Leef! Althans, zo voelt het voor de band. Na zeventien jaar optreden, talloze gouden en platina albums, succesvolle samenwerkingen en vele hits, kwamen de heren van Van Dik Hout tot de conclusie dat het tijd was voor een nieuwe fase met een andere aanpak. Alle dromen die men had toen men begin zijn uitgekomen, nu wordt het tijd om echt te leven en alles eruit te halen wat het leven te bieden heeft.

De oude opname-patronen gingen overboord en men mocht niets meer op routine doen. In tegenstelling tot bij vorige albums, kwam nu ook gitarist Dave Rensmaag met een aantal composities. Daarnaast  koos de band voor de eerste keer voor producer Tony Cornelissen en ging men niet met kant en klare liedjes aan de slag maar vormden ruwe schetsen het uitgangspunt om de nummers verder te ontwikkelen. Door de klik met de producer, groeide deze zelfs uit tot zesde bandlid.

Van Dik Hout had rond hun vijftienjarig jubileumfeest eigenlijk al een compleet ander album klaar. Echter, de gemaakte nummers pasten, mede door ervaringen in de privé-sfeer niet meer bij het bandgevoel, waarna men besloot de ‘oude’ nummers in de prullenbak te gooien om een compleet andere artistieke koers te varen.

Nu valt het met deze andere koers reuze mee op Leef! Aan de typische Van Dik Hout huisstijl, het karakteristieke bandgeluid gecombineerd met veel persoonlijk-en gevoelig tekstmateriaal, heeft men weinig veranderd. Wat wel opvalt is de hervonden (levens)vreugde dat doorklinkt in de teksten en de nummers. Vol energie trekt de band meteen van leer in Dit Is Het Begin, dat door de gemaakte keuzes ook duidelijk een nieuw begin markeert binnen het voortdurende Van Dik Hout-tijdperk. Ook Ik Leef en vooral het fraaie, daaropvolgende We Gaan Door bruisen van nieuwe energie. Hoewel dat laatste nummer gaat over het al dan niet voortzetten van een relatie, zou je de zinnen ‘We gaan door, hoe dan ook’ ook kunnen interpreteren als een duidelijk statement van de band zelf. Al sinds 1994, toen Van Dik Hout zichzelf met Stil In Mij voor eeuwig (het nummer is uitgeroepen tot Nederlandstalige Single van de Eeuw) op de nationale muziek-kaart zette is de band actief binnen het Nederpop-genre. En ook op dit zevende studioalbum doet men waar het goed in is. Het maken van pure popliedjes, vanuit het hart geschreven, voornamelijk door zanger Martin Buitenhuis, en met overtuiging gebracht. Weg Uit Nederland is, in tegenstelling tot wat de titel zou vermoeden, juist een ode aan Nederland. Nummers over de liefde, een terugkerend thema bij Van Dik Hout, ontbreken natuurlijk niet. Naast We Gaan Door, vallen vooral Laatste Uitvlucht en Nieuw Zeer in positieve zin op. Daarnaast staat ook Dylan-cover Tot Jij Mijn Liefde Voelt, waarmee de band in 2009 een bescheiden hit scoorde op het album.

Toch is het niet allemaal goud wat er klinkt. Na een sterke eerste album-helft volgt toch een mindere tweede helft. Een aantal songs spreekt gewoon minder tot de verbeelding. De Macht Der Verbeelding bevat tekstueel nog wel aardige vondsten maar vooral de nummers Een Magisch Woord, Zo Ontzettend Waar en Je Blijft Bij Mij verbleken helaas bij de betere songs die het oeuvre van de band rijk is. Een prachtnummer als bijvoorbeeld De Stilte Valt Zo Hard, Meer Dan Een Ander of Laat Het Los treffen we niet aan op Leef!

Toch biedt Leef! genoeg aanknopingspunten voor een hoopvolle toekomst. Als men echt vanuit het hart gaat leven, zoals men aankondigt, kan nieuwe inspiratie niet uitblijven en sluit ik toekomstige nederpop-klassiekers van Van Dik Hout zeker nog niet uit.

Tracklisting Leef!:

 1. Dit Is Het Begin
 2. Ik Leef
 3. We Gaan Door
 4. Weg Uit Nederland
 5. Laatste Uitvlucht
 6. Nieuw Zeer
 7. Neer Op Jou
 8. De Macht Der Verbeelding
 9. Een Magisch Woord
 10. Zo Ontzettend Waar
 11. Je Blijft Bij Mij
 12. Tot Jij Mijn Liefde Voelt