Van Dik Hout – Alles Wat Naar Boven Drijft
Door op 13 januari 2014

Band: Van Dik Hout
Album_title: Alles Wat Naar Boven Drijft
Genre: Pop
Release_date: 01/13/2014
Label: VDH Records/Eigen Beheer
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 5102823
Alles Wat Naar Boven Drijft Van Dik Hout
3.5
3.5

Als het gaat om ‘grote woorden’ in de Nederlandstalige popmuziek, is er een lijn te trekken tussen Frank Boeijen en Bløf. De tussenliggende schakel is sinds medio jaren negentig Van Dik Hout, dat zich met de eerste hits Stil In Mij (1994), Alles Of Niets (1994) en Meer Dan Een Ander (1995) al direct positioneerde binnen deze niche.

Het negende studioalbum Alles Wat Naar Boven Drijft lijkt een bewijs van de stelling ‘hoe groter de levenservaring, hoe kleiner de woorden’.

Ik zweef door de dagen
Op niet veel meer dan een droom
Stel me geen vragen
Het overviel me gewoon

zingt Martin Buitenhuis in Nu Het Licht Weer Schijnt Op Mij.

Buitenhuis is als vanouds verantwoordelijk voor alle teksten. Van de twaalf op dit album schreef hij er negen alleen, de drie andere samen met zijn vaste schrijfmaatje sinds de studententijd Sandro Assorgia.

De track Gun Me Wel Je Tranen laat de bekende pathos wel horen:

Er komt geen passend afscheid
Geen terugblik, geen finale
Er komt niets dan nooit meer samen
Zelfs het einde zijn we voorbij

Maar die song is dan weer verklankt in een luchtig klinkend, folky arrangement, waardoor de zwaarte van de tekst meer dan gecompenseerd wordt. De folk klinkt ook door in Meer Dan Je kan Dromen.

Van Dik Hout heeft in het verleden meer dan eens samengewerkt met Paul de Munnik en Thomas Acda. Dat leverde enkele hits op onder de naam De Poema’s (Mijn Houten Hart is de bekendste), in 2004 volgde zelfs een heuse afscheidstournee van de Poema’s. Maar in 2014 werken Van Dik Hout en Acda & De Munnik weer als vanouds samen, al is dat niet langer onder de noemer De Poema’s. Paul en Thomas staan nu gewoon in het rijtje muzikanten dat aan het album meewerkte, hoewel het samen gezongen Spijt Slaapt Nooit weleens aan de anonimiteit van een ‘gewone’ albumtrack zou kunnen gaan ontsnappen.

In het rijtje muzikanten staan verder onder anderen Ellen ten Damme, JB Meijers en Daniël Lohues vermeld. Samen met de vijf jubilerende Van Dik Hout-muzikanten leveren ze een album af waarmee de groep bewijst dat de sleet behendig buiten de deur wordt gehouden met een ongekend gevarieerd album.

Het 20-jarig jubileum als platen artiesten viert Van Dik Hout met een tournee langs de clubs die op 24 januari van start gaat.

Tracklisting Alles Wat Naar Boven Drijft:

 1. We Gaan Voor Dit Moment
 2. Straks Is Het Te Laat
 3. Lieg Niet Meer
 4. Iemand Die Me Op Komt Halen
 5. Gun Me Wel Je Tranen
 6. Wat Doet Er Dan Zo Zeer
 7. Nu Het Licht Weer Schijnt Op Mij
 8. Wrakhout
 9. Spijt Slaapt Nooit
 10. Meer Dan Je Kan Dromen
 11. Liefde Als Water
 12. Ik Zou Het Zo Weer Doen