Ultravox terug met Brilliant
Door op 28 april 2012

Ultravox BrilliantHet is er toch van gekomen; 26 jaar na U-Vox brengt Ultravox een nieuw album uit. Na de succesvolle reünie-tournees onder de vlag Return To Eden (2009, 2010) nam de klassieke bezetting – Midge Ure, Billy Currie, Chris Cross en Warren Cann – twaalf nieuwe tracks op. Brilliant, dat is de klinkende titel van het album dat op 28 mei wordt uitgebracht.

Nadat Ultravox, aangevoerd door John Foxx, naam had gemaakt met vernieuwende, elektronisch getinte tracks als Hiroshima Mon Amour en Slow Motion brak in 1979 het ‘tijdperk Midge Ure’ aan. Billy Currie had Midge Ure leren kennen via de gelegenheidsformatie Visage, een groep rondom New Romantic-boegbeeld Steven Strange. Met Midge Ure in de gelederen scoorde Ultravox grote hits als Vienna, The Voice, Reap The Wild Wind, Dancing With Tears In My Eyes en Love’s Great Adventure. De gestileerde muziekvideo’s van de band leverden een belangrijke bijdrage aan de clipcultuur van de jaren tachtig.

In 1986 leek de koek op voor Ultravox. Drummer Warren Cann verliet de band, het album U-Vox scoorde nog wel, maar was niet om over naar huis te schrijven. Ook de singles maakten minder impact. In 1988 leek Ultravox geschiedenis. Hoewel Billy Currie begin jaren negentig nog wel twee albums onder de naam Ultravox uitbracht, was de ooit zo succesvolle band voor het grote publiek niet veel meer dan een prettige herinnering.

Tussen 2008 en 2011 roerde Ultravox zich ineens weer middels een reeks concerten (Return To Eden) en een re-releaseprogramma dat de albums Vienna, Rage In Eden, Quartet en Monument omvatte. Mooi verpakte (dubbel-)cd’s, voorzien van extra tracks en in het geval van Monument een live dvd met opnamen die voorheen slechts op VHS te krijgen waren.

Ultravox stond weer op de kaart en ondanks eerdere beweringen dat er geen album aan zou komen, hebben de heren hun hervonden creativiteit en werklust toch weten om te zetten in een nieuwe plaat. De single Brilliant laat horen dat de band de draad weer oppakt waar hij midden jaren tachtig was blijven liggen: dramatisch, romantisch en elektronisch. Brilliant is een track die achteloos over de ‘lege’ jaren na 1986 heenspringt en doet uitzien naar het album op 28 mei.

Tracklisting Brilliant:

 1. Live Again
 2. Flow
 3. Brilliant
 4. The Change
 5. Rise
 6. Remembering
 7. Hello
 8. This One
 9. Fall
 10. Let It Lie
 11. Satellite
 12. Contact