Triggerfinger ambassadeur Record Store Day
Door op 01 maart 2013

Triggerfinger zijn op zaterdag 20 april de ambassadeurs van Record Store Day 2013 voor de Benelux. Hun affiniteit met muziek, vinyl en de onafhankelijke platenzaak maakt van hen de ideale ambassadeurs. De internationale collega-ambassadeur werd al eerder bekend gemaakt, dat is Jack White. Ter ere van het ambassadeurschap brengt Triggerfinger een speciale 10” uit, waarop ze één van hun helden coveren: een 12.28 minuten durende cover van Driveby van Neil Young.

Hun muziekbeleving en het draaien van grammofoonplaten brengen ze ook over op de nieuwste generatie. Ruben Block: ‘Mijn zoontje is acht jaar, en je zou zeggen dat, met alle flashy media die je nu hebt, de LP compleet aan zo’n jongen voorbij gaat. Maar hij was op een gegeven moment door mijn platen aan het bladeren en vond een LP. Hij is toen voor die platenspeler gaan zitten, net zoals ik vroeger bij mijn grootmoeder. Het ritueel van een plaat draaien, met die hoes in z’n hand is hij heel die kant blijven zitten. En na een half uur was het: “Papa, het is gedaan. OMDRAAIEN!”’

Record Store Day

Record Store Day is een internationale feestdag ter ere van de onafhankelijke platenzaak. Het is 6 jaar geleden ontstaan in de Verenigde Staten en is de afgelopen jaren overgewaaid naar Europa. Er doen nu meer dan 2000 platenzaken mee. Nederland viert dit jaar voor de 4e keer Record Store Day. Moke, Tim Knol en Blaudzun gingen Triggerfinger als nationale Record Store Day ambassadeur voor. Het is een dag die de muzikanten, de muziek, het vinyl, de winkel en het publiek dichter bij elkaar brengt. Een dag van verbroedering en liefde voor muziek.

85 live-podia in Nederland

Op Record Store Day is er in alle muziekspeciaalzaken wat te beleven. Er worden zogeheten ‘instores’ gegeven door meer dan honderd artiesten. Ze treden op tussen de platenbakken en laten hun liefde voor de speciaalzaak zien. Hiermee zou je Record Store Day, waaraan 85 winkels meedoen, en dus 85 podia, als het grootste, maar meest intieme popfestival van Nederland kunnen zien.

Speciale releases

Bovendien worden er honderden speciale uitgaves (veelal op vinyl) uitgebracht in een gelimiteerde oplage. Alleen op die dag te verkrijgen in de onafhankelijke platenzaken. Onuitgebracht werk, gekleurd vinyl, bijzondere covers, het zijn allemaal speciaal ontwikkelde producten voor die dag. Beroemde artiesten die vorige jaren meededen waren onder andere The Black Keys, Caro Emerald, Bruce Springsteen, Miles Davis, Arctic Monkeys en Paul McCartney. Triggerfinger zal een 10” uitbrengen met een cover van Neil Young op kant A en Dirty Down Low en The Other Half van de soundtrack Offline op kant B. Andere exclusieve releases worden eind maart bekendgemaakt.