Tingsek – Restless Soul
Door op 25 april 2010

Artiest: Magnus Tingsek
Band: Tingsek
Album_title: Restless Soul
Genre: Pop/Soul/Jazz
Release_date: 04/15/2010
Label: MyOwnTasteInMUsic/Woio Recordings
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2692435
Restless Soul Tingsek
4
4

Restless Soul is alweer het vierde album van de Zweedse zanger Magnus Tingsek. Terwijl het heerlijk klinkende, soulvolle album aan mij voorbij raast, vraag ik mij verbijsterd af hoe het mogelijk is dat we hier de eerste drie albums gemist hebben?

De uit Malmö afkomstige Tingsek speelde in zijn jeugd in een aantal Zweedse band, waaronder Loosgoats, EP Trailer Park en Ben. In 2005 bracht hij zijn solodebuut Tingsek uit (V2 Records/Universal), gevolgd door World Of Its Own in 2006 en Too Many Feelings At The Same Time in 2008. Hij speelde de laatste jaren o.a. met Ane Brun, Mercury Rev en Willie Nelson en stond vorig jaar in het voorprogramma van Adele in de Heineken Music Hall.

Restless Soul is Tingsek’s eerste Europese release en het kan toch haast niet anders dat dit album meteen de Europese doorbraak voor deze sympathieke Zweed zal betekenen. Restless Soul is namelijk een prachtig album, dat zich volgens de zanger het best laat genieten wanneer het compleet gedraaid wordt op hoog volume. De sterke, eerste single Good Vs Bad is het beste visitekaartje wat Tingsek zich kan wensen. Met zijn soepele soulstem, die sterk doet denken aan de Brit Lewis Taylor, weet hij meteen te overtuigen en na meerdere luisterbeurten nestelt dit vrolijk klinkende nummer zich in je hoofd en na een paar dagen bestaat zelfs de kans dat je het op staat loopt te zingen. Ook Stick To You, dat hij samen met soulmate Slakah the Beatchild opnam, is heerlijk swingend en heeft een verslavende werking en op Six Years mag zangeres Pauline de show stelen. Maar niet alleen de uptempo nummers imponeren. Ook de rustige, goed opgebouwde songs zijn van hoge kwaliteit, waarbij in opener Something Special (ook weer samen met Slakah The Beatchild) de geest van D’Angelo rondwaart en het nummer Goodbye absoluut als één van de (vele) hoogtepunten beschouwd kan worden. Net als het prachtige intro van All Is Going To Be Fine, dat begint met prachtig pianospel, gevolgd door opzwepende drumklanken, waarna de meeslepende song zich overtuigend voortstuwd en uiteindelijk met fraaie strijkers eindigt in stilte. Met het melancholische bevrijdingsnummer One Of Those Days wordt Restless Soul op een waardige wijze afgesloten en rest slechts de repeatknop op de cd-speler.

Op 14 mei is Tingsek te zien in de kleine zaal van Paradiso!

Tracklisting Restless Soul:

 1. Something Special (met Slakah The Beatchild)
 2. Coming Back To You
 3. Good Vs Bad
 4. Stimulation Overload
 5. Just Like That
 6. Six Years (met Pauline)
 7. Leave It All Behind (met Slakah The Beatchild)
 8. Stick To You (met Slakah The Beatchild)
 9. All Is Going To Be Fine
 10. Goodbye
 11. Mother Earth
 12. Burned To The Ground
 13. One Of These Days