The Vision of Johanna – Little Sister EP
Door op 23 november 2018

Band: The Visions of Joanna
Album_title: Little Sister EP
Genre: Pop
Release_date: 09/27/2018
Label: Eigen beheer
Rating: Vier sterren (4)
Little Sister EP The Visions of Joanna
4
4

The Vision of Johanna werd in 2006 opgericht door zangeres / toetseniste Hanneke van Andel en bassist Arjan van Diepeningen. Vanaf die tijd heeft de band meerdere formaties gekend. In 2015 zijn Pascal Vermeulen (drums) en Sander van Gaans (gitaar) tot de band toegetreden. Het debuutalbum Mindrunning (Suburban Records 2011) werd door de media goed ontvangen met als positief gevolg dat ze het voorprogramma mochten doen van o.a. Sabrina Starke en Douwe Bob.

The Vision of Johanna typeert zich zelf als een “Soulful” popband met brede smaakpapillen voor funk, soul en pop” en dat is terug te horen in de singles Born Free (2013) en Painting Colors (2016). Begin 2018 dook de band opnieuw de studio in om terug te komen met nieuw materiaal. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe EP getiteld Little Sister. Hiermee laten ze wederom horen wat ze in huis hebben. Het album is in eigen beheer opgenomen en bevat vier nagelnieuwe songs die te beluisteren zijn via Spotify en Soundcloud.

Na een eerste beluistering van deze EP was ik aangenaam verrast. Dit is een prima visitekaartje! Er wordt enthousiast geopend met Little Sister, de gelijknamige titeltrack en single van dit album. Ter promotie van deze single heeft de band een videoclip opgenomen die je kunt zien en beluisteren via YouTube. De boodschap die de band mee wil geven via Little Sister is dat er tegenwoordig veel mensen zijn die alle belangrijke levensgebeurtenissen achter elkaar plannen, maar zonder ruimte voor zichzelf in te bouwen. Ze vergeten dan om er echt van te genieten.

Ondanks dat The Vision of Johanna zich typeert als pop/soulband, overstijgen ze dit zelf benoemde hokje zeer zeker. Er zijn flink wat progrock elementen in de songs verweven zoals in 7 PM, maar ook jaren tachtig New Wave hoor je erin doorklinken. Desalniettemin heeft deze band wel degelijk een eigen “smoel”.

De vier eigen gecomponeerde songs op dit mini-album zitten knap in elkaar en weten je aandacht vast te houden. Een gierende gitaarsolo is niet alleen functioneel, maar is goed doordacht toegevoegd zoals in Recharge The City. Complimenten voor de opvallende zang en het prima toetsenspel van frontlady Hanneke van Andel die zich heel soepeltjes, soms op een bijna jazzachtige wijze door de nummers heen zingt.

In het funky/disco-achtige Sweet Sunshine is een prominente rol weggelegd voor bassist Arjen van Diepeningen die het nummer eigenlijk helemaal opbouwt rondom een bassolo. Gitarist Sander van der Gaans weeft er mooie lange gitaarlijnen omheen, gevolgd door een vlammende hammondorgelsolo. Het verhaaltje achter Sweet Sunshine is heel persoonlijk, want Hanneke vertelt dat ze veel energie steekt in haar eigen meiden door ze zoveel mogelijk positieve bagage mee te geven zodat ze hopelijk de juiste beslissingen nemen die leiden tot een gelukkig leven.

De muziek en sound van The Vision Of Johanna doet denken aan de hoogtijdagen van de Nederpop eind jaren zeventig / begin jaren tachtig, een periode waarin er verrassende en creatieve muziek gemaakt werd. Dat The Vision Of Johanna een nog undergroundachtige status heeft is vooralsnog een raadsel. Meer informatie kun je vinden op hun website http://www.thevisionofjohanna.nl/

En mocht je meer van deze band willen horen, luister dan ook eens naar het album Mindrunning, eveneens via Spotify.

Tracklisting Little Sister EP:

  1. Little Sister
  2. 7 PM
  3. Recharge The City
  4. Sweet Sunshine