The Unwinding Hours – Afterlives
Door op 22 september 2012

Band: The Unwinding Hours
Album_title: Afterlives
Genre: rock, indie, postrock, alternative
Release_date: 08/17/2012
Label: Chemikal Underground
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3116698
Afterlives The Unwinding Hours
3.5
3.5

Craig Beaton en Iain Cook maakten ooit deel uit van de Schotse postrockband Aereogramme. Na het verscheiden van die band debuteerde het tweetal in 2010 als The Unwinding Hours op het Schotse Label Chemikal Underground, bekend van onder meer The Delgados, Arab Strab, Mogwai én Aereogramme. Dit tweede album Afterlives kwam tot stand via wekelijkse sessies die de heren hielden, terwijl Beaton daarnaast een studie theologie volgde.

Bij het beluisteren van Afterlives vallen een aantal dingen al snel op: vergeleken met het oude werk van Aereogramme maakt The Unwinding Hours vrij conventionele indiepop, muziek die wederom is gezegend met de delicate zang van Beaton. De stevige gitaarmuren en de robuuste ritmesectie wijzen echter ook onverbiddelijk naar het meer alternatieve, luide verleden van het duo. Break en I’ve Loved You For So Long zijn illustratief in dit kader. Op The Right To Know valt wederom de dwingende ritmetandem op en horen we ook hier weer vrij zwaar geschut achter Beatons hoge stem. The Promised Land is een van de betere tracks en combineert ‘tedere zang’ en piano met een lekker voortmarcherend ritme. The Unwinding Hours houdt zo de echte zoetsappigheid buiten de deur. Wanneer de Schotten de muziek echter minimaal houden, zoals bijvoorbeeld op afsluiter Day By Day of het akoestische The Dogs, wordt het allemaal iets te delicaat.

Gelukkig staan hier nog een aantal parels tegenover: de dikke indiepop van Wayward eindigt als een ontploffend vuurwerkpakket en de gevoelige ballad Say My Name ontvouwt zich tegen een fijn postrock-gitaarwandje. Skin On Skin is bijzonder door de licht-industriële backdrop die even boeiend als smaakvol is. Als The Unwinding Hours muzikaal lekker blijft avonturieren, als contrast bij de zuiverende zang van Craig Beaton, ligt er nog heel wat luistergenot in het verschiet.

Tracklisting Afterlives:

  1. Break
  2. I’ve Loved You For So Long
  3. The Right To Know
  4. Saimaa
  5. The Promised Land
  6. Wayward
  7. Say My Name
  8. The Dogs
  9. Skin On Skin
  10. Day By Day