The Stream – Art Nouveau
Door op 04 september 2014

Band: The Stream
Album_title: Art Nouveau
Genre: Pop
Label: Current Music
Rating: Vier sterren (4)
Art Nouveau The Stream
4
4

The Stream is de band van de Leidse zanger/pianist Jan Stroomer die onder die titel ook solo of in kleine bezetting optreedt. Afgelopen zaterdag presenteerde hij met maar liefst 11 musici op het podium zijn tweede album Art Nouveau in Theater Nieuwplaatz in Leiden. Art Nouveau is in feite een retro jaren 70 conceptplaat die je ook zou kunnen omschrijven als melodieuze pianopop met invloeden uit de classic rock.

De popmuziek uit de jaren 70 is Stroomer’s grote inspiratiebron. “Ik heb veel geluisterd naar Queen, Elton John, The Beatles, Pink Floyd. Muziek die ik vroeger van huis uit heb meegekregen,” zegt hij hierover. De CD titel Art Nouveau verwijst ook naar het retro aspect van het album. Want Art Nouveau is retro-kunst. Het album is voor Jan Stroomer een retro manier van muziek, van kunst maken. Het slaat ook op het coverontwerp maar ook op de theatrale omlijsting van de CD-presentatie waar in 17-eeuwse kostuums geklede jongedames rondliepen.

Over The Beatles gesproken, Confusion, de tweede song van het album, roept zowel door de zang als het arrangement sterke associaties met het legendarische Sgt. Pepper’s album van de Fab Four. Confusion wordt voorafgegaan door de sfeervolle filmische en orkestrale Ouverture en gevolgd door het pakkende Another Time & Place waarin goed te horen is dat Jan Stroomer ook een klassieke achtergrond heeft. Pink Floyd invloeden zijn te hoorbaar in het erg sterke Losing Control met catchy lyrics die makkelijk meegezongen kunnen worden. This Dream Is Over begint heel mooi met strijkers. Time For Some Change is de jaren 70 popsong in deze tijd geplaatst.

Jan Stroomer bewijst dat je als componist ook muziek uit een andere tijd dan de huidige kunt neerzetten zonder dat je die tijd zelf hebt meegemaakt. Hij heeft ook goed geluisterd naar de Elton John uit die tijd. Op Art Nouveau schetst hij via 13 mooie ambachtelijke songs zijn muzikale visie op die jaren! De songs liggen prettig in het gehoor en zitten goed in elkaar. Jan Stroomer bewijst met dit album zijn kwaliteiten als componist en songwriter!

Tracklisting Art Nouveau:

 1. Ouverture
 2. Confusion
 3. Another Time & Place
 4. Slow Down
 5. This is Now
 6. Miss Right
 7. The Dream Is Over
 8. Time For Some Changes
 9. Come Rain, Come Shine
 10. True Love
 11. Losing Control
 12. I Won’t Forget

De CD is te bestellen via: www.thestream.nl

Facebook: https://www.facebook.com/thestreamband?fref=ts