The Minus 5 – Dungeon Golds
Door op 09 april 2015

Band: The Minus 5
Album_title: Dungeon Golds
Genre: roots, indie, americana, pop
Release_date: 03/02/2015
Label: Yep Roc Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3380228
Dungeon Golds The Minus 5
3.5
3.5

The Minus 5 is een project van voormalig R.E.M-tourgitarist en Young Fresh Fellows-lid Scott McCaughey. In 2014 bracht hij de boxset Scott The Hoople in the Dungeon of Horror uit. Dit vinylpakket, uitgebracht ter gelegenheid van World Record Store Day, verkocht in rap tempo uit. Het feit dat The Minus 5 samenwerkte met onder meer Peter Buck van R.E.M., Nate Query van The Decemberists en Jeff Tweedy van Wilco zal hier zeker aan hebben bijgedragen. Nu is er Dungeon Golds, een selectie van twaalf (opgepoetste) songs uit de boxset van vorig jaar.

Dungeon Golds is een prettige popplaat met een stevige sixties-inslag. Harmonieus en pakkend maar bij vlagen ook tegendraads en schurend. Hoewel de songs uit allerlei verschillende sessies afkomstig zijn biedt het album toch een behoorlijk homogeen geluid. De opener My Generation (’Born in the fifties… not ready to die’) zit vol noisy bravoure. De vintage pop met Byrds-invloeden van In The Ground laat horen dat de dood natuurlijk toch onvermijdelijk is (’The world will get on without me’). Daartussen in komt het opgewekte, onberispelijke It’s Beautiful Here voorbij.

In The Ground is bepaald niet de enige track die leunt op de jaren zestig. Dat geldt ook voor Zero Clowns, een song met smakelijk koortjes die zich naar het einde toe ontpopt als een lekker stukje prikkeldraadpop en het stemmige, spannende Chinese Saucer Magnolia.

Op The History You Hate schroeft The Minus 5 het tempo op en zo is er nog meer variatie op de tweede helft van de plaat: country- en folkinvloeden op Sorry Town en muzikale wendingen die van The Unforeseen een lekker onvoorspelbare track maken. Zonder tot grootse hoogten te stijgen heeft Scott McCaughey toch een uitnodigende en prikkelende set songs bij elkaar verzameld.

Tracklisting Dungeon Golds:

 1. My Generation
 2. It’s Beautiful Here
 3. In The Ground
 4. Adios Half Soldier
 5. Zero Clowns
 6. Chinese Saucer Magnolia
 7. It’s Magenta, Man!
 8. The History You Hate
 9. Sorry Town
 10. Remain In Lifeboat
 11. Hold Down The Fort
 12. The Unforeseen