The Love Language – Libraries
Door op 06 november 2011

Band: The Love Language
Album_title: Libraries
Genre: Indie / Pop, Pop/Roots
Release_date: 10/20/2011
Label: Merge Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3009804
Libraries The Love Language
4
4

The Love Language werd dit jaar als voorprogramma van Arcade Fire op grotere schaal bekend. Drijvende kracht Stuart McLamb had in Amerika toen al twee albums onder zijn arm. Eindelijk is nu ook in Europa de tweede plaat uit. Libraries laat horen dat The Love Language meer dan voorheen gebruikt heeft gemaakt van de mogelijkheden van de geluidsstudio; het blijkt een moderne merseybeat/sixtiespopplaat met een stevige hoofdknik naar Phil Spector.

De gloedvolle opener Pedals, met zijn galm en strijkers, laat direct Wall of Sound-echo’s horen, al doet de rootsy inslag ook wat denken aan de oude My Morning Jacket. Als Lamb hierna het tempo opvoert en een heerlijk en aanstekelijk ritme neerlegt op Brittany’s Back, ga je er lekker voor zitten – of liever gezegd: staan. Het hieropvolgende This Blood Is Our Own is echter van een andere orde: traag, zwaar aangezet en gelardeerd met steelgitaar. The Love Language balanceert op het randje van edelkitsch maar blijft aan de goede kant van de streep.

Op Summer Dust klinkt The Love Language weer iets eigentijdser en vlotter. Stuart Lamb weet met de nodige variatie een luisterervaring te creëeren die de aandacht vasthoudt. Het meer experimentele maar toch melodieuze Blue Angel klinkt soms bijna als ‘onderwatermuziek’ en mondt uit in een mooie climax. Muziek voor een zomeravond op het strand. De vrolijke shuffle van Antrophobia doet de zwaarmoedige titel van de song bijna vergeten en Horophones is een catchy pareltje met gelaagde zang en fraaie, gierende surfgitaren. Op Wilmont laat Stuart Lamb horen dat je agressieve drums en ijle zang prima kunt mixen. De tijdloze croonerpop van This Room sluit vervolgens het album af.

The Love Language mist soms nog wat diepgang en vernuft, wellicht is dat te wijten aan het feit dat Stuart Lamb in de studio erg veel werk naar zichzelf toetrekt. Een enigszins vergelijkbare band als Fleet Foxes heeft qua zang en muziek toch meer om het lijf. De hoogtepunten op Libraries geven echter voldoende aanknopingspunten om The Love Language de komende jaren te blijven volgen.

Tracklisting Libraries:

  1. Pedals
  2. Brittany’s Back
  3. This Blood is Our Own
  4. Summer Dust
  5. Blue Angel
  6. Heart to Tell
  7. Anthophobia
  8. Horophones
  9. Wilmont
  10. This Room