The Kingsbury Manx – Bronze Age
Door op 09 maart 2013

Band: The Kingsbury Manx
Album_title: Bronze Age
Genre: Pop, Folkpop, Alternative
Release_date: 03/11/2013
Label: Odessa
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3171155
Bronze Age The Kingsbury Manx
3.5
3.5

Laat je verrassen door dit nieuwe album van The Kingsbury Manx, een kwartet uit Chapel Hill, North Carolina. Dat is een omgeving waarin americana en southern rock hoogtijdagen vieren. Toch hoef je daar niet op te rekenen, als je gaat luisteren naar Bronze Age. De muziek lijkt namelijk veel meer op Britse folkpop uit de late jaren 60 en vroege jaren 70. Hoewel meteen de aantekening dat de band op dit album toch wel verder gaat dan alleen dat.

Soms gaat de band namelijk lekker los, met fuzzy gitaar en stevige drums. Verder zijn op nummers als In The Catacombs en op het prachtige How Things Are Done duidelijk psychedelische invloeden te horen. Dat laatste nummer, met de meeslepende hammond, zou perfect hebben gepast op een album uit de jaren 70. Mooi is ook hoe de band hier speelt met een tempowisseling.

De schijf telt 11 nummers en die kennen allemaal veel sfeer: af en toe is die sfeer melancholisch, toch is er ook veel vrolijkheid. Dat geldt vooral voor de uptempo nummers, zoals Future Hunter, Solely Bavaria en Custer’s Last. Die knallen er lekker in, maken het verlangen naar het voorjaar alleen maar groter.

Bronze Age kent dus veel aangename verrassingen: van de blazers op het lieflijke Handsprings (hieronder te beluisteren) tot de strijkers op Glass Eye (een nummer dat op het laatst trouwens ook een stukje samenzang kent, dat zo typisch is voor de folkpop). Toch laat de band de jaren 60 en 70 soms ook ver achter zich. Eén van de instrumenten op deze track is namelijk de Animoog. Dat is een synthesizer, speciaal ontworpen voor de iPad. Het wordt hier gebruikt voor een psychedelische sfeer die teruggaat in de tijd.

Met een beetje van toen en een beetje van nu is dit 6e album van de band (die officieel al bestaat vanaf 1999) dus positief verrassend en daarmee dan ook zeker de moeite van het beluisteren waard.

Tracklisting Bronze Age:

 1. Weird Beard & Black Wolf
 2. Future Hunter
 3. Handsprings
 4. In The Catacombs
 5. How Things Are Done
 6. Glass Eye
 7. Lyon
 8. Solely Bavaria
 9. Concubine
 10. Custer’s Last
 11. Ashes To Lashes (Tailspins)